Beercycling er langt mere end en gimmick
Når Landbrug & Fødevarer indsamler urin og brygger øl, er det mere end underholdning og branding. Det handler om at italesætte landbrugets evne til recirkulering og ressourceudnyttelse på en måde, der giver genlyd.
Det er ikke det rene pjat, at Landbrug & Fødevarer i 2015 indsamlede ca. 50.000 liter urin på Roskilde Festivalen. Urinen skulle bruges som gødning, og nu brygger Nørrebro Bryghus øl af den maltbyg, der er blevet gødet med urin fra glade festivalgæster.
Det er et sjovt projekt, som får masser af omtale og opmærksomhed, men det er langt mere end en gimmick.
Projektet er skabt for at vise fødevareklyngens evne og vilje til nytænkning og idéer om, hvad cirkulær økonomi og bæredygtighed er. Ikke kun i en dansk kontekst – men også i forhold til hele den store verden,
Brug for bæredygtig produktion
For i 2050 består verdens befolkning af ca. 9 mia. mennesker. Det stiller nogle store spørgsmål, som hvad skal de 9 mia. leve af, og hvordan skal man håndtere det affald, som 9 mia. mennesker producerer?
Spørgsmål som fødevareklyngen kan og skal være med til at besvare, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup.
”I Danmark har vi formået at producere mere med færre ressourcer – altså en bæredygtig produktion. Og fødevareklyngen har allerede i dag både fokus på og viden om at udnytte restprodukter og affald. Det affald som de 9 mia. mennesker skaber, må ikke bare være affald. Det skal være en ressource. I fødevareklyngen handler cirkulær økonomi bl.a. om høj ressourceeffektivitet og recirkulering.”
Beercycling gør recirkulering forståelig
Når Landbrug & Fødevarer har kastet sig ind i Beercycling-projektet, er det ifølge Karen Hækkerup bl.a. fordi Landbrug & Fødevarer arbejder på at skabe rammerne for, hvordan fødevareklyngen kan arbejde endnu mere bæredygtigt i fremtiden.
”Der er allerede mange steder i fødevareklyngen, hvor man arbejder bæredygtigt: Virksomheden Daka i Horsens fremstiller biodiesel af slagteriaffald. Arla arbejder eksempelvis med fremstilling af højværdiprodukter på basis af valle, som er et restprodukt fra produktionen af ost. Beercycling har den enorme mulighed, at man kan fortælle om cirkulær økonomi til den brede befolkning på en håndgribelig og sjov måde. Med Beercycling bliver recirkulering nærværende og letforståeligt for alle. Det er en af de her sjældne kommunikationsmuligheder, man ikke må gå glip af,” siger Karen Hækkerup.
Ud over at urin fra festivalgæster er blevet til maltbyg, der bliver til øl, der kommer tilbage til festivalgæsterne, så var projektet også til gavn for kloaksystem og rensningsanlæg i Roskilde, der i forvejen i festivalugen er belastet af festivalurin.
Man fik i stedet udnyttet potentialet i at anvende urinen, og fik nærringsstofferne tilbage i kredsløbet.
I marts 2017 begyndte Nørrebro Bryghus brygningen af øllet, der bliver af pilsner-typen. Øllen kommer til at hedde ’Pisner’, og i juli bliver den leveret tilbage til de danskere, som selv har leveret gødningen til den.