Aktuelt i marken – uge 6
Udbringning af husdyrgødning | Lys bladplet i vinteraps | Manganmangel
Udbringning af husdyrgødning
Det er fra 1. februar igen tilladt at udbringe husdyrgødning, biomasse, ensilagesaft, handelsgødning og affald (dog først fra 1. marts for græsarealer i omdrift, der omlægges, på kvægundtagelsesbrug med op til 230 kg N/ha).
Vi anbefaler kun at udbringe gødning på nuværende tidspunkt af pladsmæssige årsager i fx gyllebeholderen. Hvis det er tilfældet skal gyllen udbringes på arealer og i afgrøder med størst mulig sikkerhed for en god udnyttelse og for at minimere risikoen for tab. Du kan med fordel dele udbringningen i to. Således at der kun udbringes 12-15 tons pr. ha på nuværende tidspunkt. Prioriter først vinterraps, derefter frøgræsmarken og sidst vintersæd.
Der ikke må være risiko for afstrømning til vandløb, dræn mv. og at der er forbud mod udbringning på vandmættet, oversvømmet, frossen (15 cm optøet jord, nattefrost dog ok) eller snedækket jord (90% af marken med min 1/2 cm sne) og på arealer, der skråner mere end 6 grader ned mod vandløb mv..
Lys bladplet i vinteraps
Der skal i år holdes ekstra øje med evt. angreb af lys bladplet, fordi svampen trives bedst i milde vintre og ved fugtige forhold efterår, vinter og forår. De første meldinger om angreb blev allerede modtaget ultimo januar, og i enkelte marker er der fundet mere udbredte angreb.
Resultater fra tidliger år viser at der kun er opnået merudbytte for bekæmpelse med udbredt angreb af lys bladplet. Det er derfor vigtig at finde de marker der evt har et bekæmpelsesbehov. Det mest karakteristiske ved lys bladplet er de mange små hvide ”totter” (sporehobe) omkring pletterne. Læg evt. bladene i en let fugtig plastpose ved stuetemperatur i 2-3 dage for at få de hvide punkter frem, da sporehobene især ses under fugtige forhold.
Vi anbefaler generelt ikke at bekæmpe lysbladplet, skal der bekæmpes skal de udføres fra begyndende strækning. Ved bekæmpelse tidligt forår kan kun anvendes 0,4 l/ha Folicur Xpert eller Prosaro, hvis der samtidig er angreb af andre svampe. Midlerne må anvendes fra vækststadium 31 (begyndende strækning, 10 procent af maks. stængellængde nået).
Husk at både Prosaro og Folicur Xpert skal medregnes i triazolregnskabet
Manganmangel
Vi begynder at se flere og flere gule vintersædsmarker. De fleste steder skyldes det manganmangel med de meget våde marker gør at afgrøden står i vandmættet jord.
Det svære er det ikke så meget at gøre, for der er ikke muligt med færdsel på marken.