Aktuelt i marken uge 40
Bliv opdateret på skadedyr og ukrudt i vinterraps
Skadedyr i vinterraps
Registreringsnettet er stadig i gang, og her får du en lille opdatering på skadedyrstilstanden
Agersneglemoniteringen er nu afsluttet for i år i vinterrapsen, og konklusionen er efter den sidste måneds indberetninger til registreringsnet i vores område, er et generelt lavt angrebsniveau, som kun i sjældne tilfælde har krævet behandling. Der bør dog stadig holdes øje med de yderste dele af marken hvor rapsplanterne måske kun har 2-4 blade og derfor stadig er i risiko for at sneglene kan æde dem.
Billederne viser snegleangreb i raps
Rapsjordlopperne findes fortsat i markerne, dog opleves udviklingen af disse ikke som behandlingskrævende, på størstedelen af vinterrapsarealerne. Enkelte marker har krævet behandling, og du er derfor velkommen til fortsat at kontakte din konsulent, hvis du skulle være i tvivl om behandlingsbehov.
Aktuelt nu, og resten af efteråret vil nu være rapsjordloppens larve som der er fokus på. Jordloppen lægger lige nu sine æg i jorden, ved siden af rapsplanterne, som senere i dyrkningssæsonen vil give problemer med indvandring af larver i planterne.
Det betyder derfor, at hvis du har oplevet en større tilstedeværelse af rapsjordlopper i efteråret i form af mange bladgnav eller fangst i fangbakke på over 25 rapsjordlopper indenfor en 3 ugers periode, da vil en behandling her i oktober anbefales. Der kan bruges 0,1 kg Kaiso Sorbie pr hektar som køres indenfor de næste 14 dage. Flere års forsøg viser en ret stor fleksibilitet i bekæmpelsestidspunktet og er der vejrlig eller driftsmæssige forhold der gør at du ikke kan komme i marken, så er der i milde efterår også set en væsentlig effekt ved behandling primo november. Dette er specielt for dem der har mulighed for at køre med Kerb.
Billederne viser rapsjordloppen og dens bladgnav i raps
Ukrudt i vinterraps
Ukrudtsbekæmpelsen i vinterrapsen er i fuld gang og der hvor 2. omgang af splitbehandlingen med Belkar skal til at køres, og den skal køres. Flere steder ser vi ret fin effekt af 1. sprøjtning, men kamillen skal have 2. omgang for at få fuld effekt. Se billede herunder
Kamille står upåvirket efter første behandling med Belkar
Skadedyr i vintersæd
Lus i vintersæd (tidlig etablering) er lige nu på et lavt niveau i vores område, og har indtil videre ikke været behandlingskrævende i langt de fleste marker. Vi opfodrer stærkt til at følge registreringsnettet tæt, samt overholde den angivne skadestærskel, for længere behandlingseffekt, samt forebyggelse af resistens.
Oplever du angreb over skadestærsklen på 2-3% angrebne planter, fra ca 3-4 blade, anbefaler vi 0,1 – 0,15 lamdex. ½ dosis hvis der bruges kaiso sorbie. 0,05 – 0,1 Mavrik kan også bruges.
I et tidligere skriv henvises til graddageberegneren som er et godt værktøj til at bestemme bekæmpelsesbehovet – Link til: Bladlus i vintersæd i efteråret kan give havrerødsot
Agersneglen skal der stadig holdes øje med i vintersæden. Der er lige god effekt af de forskellige midler på markedet og den anbefalede mængde er ca 5 kg middel pr hektar.
For den del af vintersæden der er etableret til normal tid er rigtig mange steder ved at bryde igennem jordoverfladen og står nu i st 10-11 og ukrudtsbekæmpelsen skal sættes ind – se link til tidligere skriv Ukrudtsbekæmpelse i vinterhvede om efteråret