Aktuelt i marken uge 25
Regnen der kom søndag og mandag faldt om man så kan sige på et tørt sted. Flere steder faldt der 15-20 mm regn, hvilket var godt og tiltrængt for afgrøderne.
Både vårbyg og vinterhvede er generelt meget sunde, der er dog få steder fundet svage angreb af brunrust og gulrust i hveden og bygrust, skoldplet og bladplet i vårbyggen. Der findes få lus og kornbladbiller under skadetærskel for bekæmpelse. I mange hvede og vårbygmarker er den afsluttende svampebekæmpelse foretaget. Vær opmærksom på mangan- og bormangel i roer, og bladlus i roer og blomstrende hestebønner og ærter. I rajgræs findes der meldug og moderate angreb af kronrust i mange marker.
Vinterhvede
De fleste steder er hveden ved at være afblomstret (vækststadie er 69) og svampebekæmpelse er nu afsluttet i de fleste marker. Sprøjtefristerne i hvede er vækststadie 61 for Propulse og vækststadie 69 for Orius Max, Folicur Xpert og Prosaro EC 250.
Septoria
Angrebene af Septoria har bredt sig lidt, men er pt. fortsat overvejende svage. Mange marker er fortsat meget rene også på de nederste blade. Hvor den sidste delte behandling endnu ikke er udført, og hvor der har været anvendt mindst 0,5 l Balaya i st. 39, kan sidste behandling i mange tilfælde undlades, hvis markerne er meget rene.
Septoriasvampen er relativ ”langsom” og skal bruge mindst 21 dage til at udvikle en generation. I år ”mangler” der derfor 1-2 generationer fra foråret, hvor det var tørt. Smitte (nedbør) på nuværende tidspunkt vil tidligst vise sig medio juli og vil ikke være af betydning.
Brunrust og gulrust
Der er kun fundet få angreb af brunrust og gulrust. I registreringsnettet er der kun fundet brunrust på 3 lokaliteter. På Lolland, Fyn og Bornholm. Ved Holeby på Lolland er fundet brunrust i Pondus (25 pct. angrebne planter), Kvium (20 pct. angrebne planter), Heerup og sortsblandingen Wheat Mix 221 (Heerup, Kvium, Rembrandt), 10 pct. angrebne planter og i KWS Extase (5 pct. angrebne planter).
Der er kun fundet gulrust i ca. 5 procent af de ubehandlede observationer og mest i Heerup, hvor der er udløst bekæmpelse i 4 procent af de ubehandlede marker. Der er også fundet svage angreb i flere andre sorter. Der er foruden i Heerup fundet over 25 procent angrebne planter ved Soderup på Sjælland i KWS Extase (100 pct. angrebne planter) og i sortsblandingen Wheat Mix 221 (Heerup, Kvium, Rembrandt), 50 procent angrebne planter og 30 procent angrebne planter i Momentum (ved Vejle).
Gulrust kan trives i næsten alt slags vejr, så det er forekomst af smitstof og sorternes modtagelighed, som er afgørende. De mest modtagelige af de nuværende mest dyrkede sorter nemlig Heerup, KWS Extase og KWS Lili har 2 (modtagelig) i modtagelighed overfor gulrust, mens de tidligere dyrkede sorter Benchmark og Kalmar havde 4 (ekstrem modtagelig) hhv. 3 (meget modtagelig) i modtagelighed.
Hvis der er lavet en T3 akssprøjtning vil afgrøden være beskyttet i omkring 3 uger fra sprøjtetidspunktet.
Har man ikke lavet en T3 akssprøjtning anbefales det at man senest i vækststadie 69 laver en aksbeskyttelse i brunrustmodtagelige sorter som f.eks. Pondus, Kvium og Graham og i gulrustmodtagelige sorter som f.eks. Heerup, KWS Lili, KWS Zyatt, og Sheriff. Anvend 0,25-0,5 l/ha Folicur Xpert eller tilsvarende.
Skadedyr
Der er kun få kornbladbille larver og angrebene af bladlus er fortsat meget svage.
Der er kun registreret angreb af bladlus i 30 procent af observationerne og med meget svage angreb (op til 10 procent angrebne strå). Angrebene er langt fra den vejledende bekæmpelsestærskel, som er 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse og ellers 40 procent angrebne strå (til og med vækststadie 73). Til og med vækststadie 75 (tidligt mælkemodent stadium) er skadetærskel 100 procent angrebne strå.
I vintersæden kan der ved behov for bekæmpelse f.eks. anvendes 0,05-0,1 l/ha Mavrik eller 0,15l/ha Lamdex.
Vårbyg
Svampebekæmpelse er nu afsluttet i de længst udviklede marker. Det gennemsnitlige vækststadie er 64 (under blomstring), mens de længst udviklede marker er i vækststadie 71 (første kerner halv størrelse, kerneindhold vandagtigt). Vær obs på sprøjtefristerne, som i byg er vækststadie 61 for Propulse, Folicur Xpert og Prosaro EC 250 samt vækststadie 69 for Orius Max.
Bygrust er stadig mest udbredt, og angrebene har igen bredt sig lidt i den forløbne uge. Der er ingen klare sortsforskelle. Der er udløst bekæmpelse i ca. 10 procent af de ubehandlede marker.
Der er fundet bygbladplet hhv. skoldplet i ca. 35 procent af de ubehandlede marker. Mest bygbladplet er fundet i RGT Planet og Prospect med op til 80 procent angrebne planter. Mest skoldplet er fundet i KWS Irina og RGT Planet med op til 100 procent angrebne planter.
Bygrust og bygbladplet bekæmpes i modtagelige sorter til vækststadie 65 ved over 10 hhv. 25 procent angrebne planter.
Behovet for at bekæmpe skoldplet fastlægges ved at tælle dage med nedbør, ligesom der skal være mindst 10 procent angrebne planter. 5 dage med nedbør udløser behandling i modtagelige sorter. I marker med forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning er tærsklen lavere.
Ved behov for svampebekæmpelse omkring skridning er anbefalet Propulse-holdige løsninger, hvor dosis fastlægges efter smittetryk. Anvend afhængig af smittetryk i intervallet 0,25-0,35 l Propulse blandet med f.eks. 0,15-0,25 l Orius Max/Comet Pro. Vil man være sikker på at få de gamle triazoler opbrugt, kan i stedet for Propulse også anvendes 0,25-0,35 l Prosaro eller Proline Xpert blandet med 0,15-0,2 l Comet Pro. Vær ved brug af midler med nye etiketter og navne opmærksom på de nye triazolregler.
Der er kun registreret angreb af bladlus i 25 procent af observationerne og med meget svage angreb (op til 5 procent angrebne strå). Angrebene er langt fra den vejledende bekæmpelsestærskel, som er 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse og ellers 40 procent angrebne strå (til og med vækststadie 73). Til og med vækststadie 75 (tidligt mælkemodent stadium) er skadetærskel 100 procent angrebne strå.
Angrebene af kornbladbillelarver er også overvejende svage, men med mere udbredte angreb i enkeltmarker (op til 30 procent strå med larver). Kornbladbillelarver bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. aksbærende strå indtil omkring begyndende skridning og er nu ikke længere aktuel i de fleste marker.
Alm. rajgræs – svampesygdomme
Der er fundet angreb af kronrust i ca. 75 procent af observationerne, men hovedsagelig moderate angreb. Det højeste angreb er 50 procent dækning i ubehandlet Greenway og 25 procent dækning i ubehandlet Esquire.
Meldug er fundet i ca. 50 procent af markerne og overvejende med svage angreb, men med op til 10 procent dækning i ubehandlet.
Der er ikke fundet sortrust. De vigtige behandlinger mod svampe i rajgræs er omkring vækststadie 45-51 og 69. Det gennemsnitlige vækststadie er 66 (under blomstring), mens flere marker er afblomstrede. Til bekæmpelse kan anvendes f.eks. 0,25-0,3 l Comet Pro blandet med 0,2-0,25 l Folicur Xpert.
Hestebønner – svampesygdomme og bladlus
Vikkeskimmel og chokoladeplet er mest udbredt.
Vikkeskimmel er fundet i 6 af 14 marker (10-100 procent angrebne planter) og med op til 30 procent dækning. Ingen af de godkendte midler har særlig god effekt mod vikkeskimmel.
Chokoladeplet har bredt sig og er fundet i 9 af 13 marker (1-100 procent angrebne planter) og med op til 10 procent dækning. Chokoladeplet trives bedst i fugtigt og varmt vejr og bekæmpes ved 5-10 procent angrebne planter. Der er udløst bekæmpelse i nogle marker.
Der er registreret hestebønnebladplet på en enkelt lokalitet (25 procent angrebne planter og 2 procent dækning). Angreb kan kendes på de små sorte pyknider i det brune væv.
Der er ikke registreret hestebønnerust.
Svampebekæmpelse i hestebønner iværksættes i blomstringsperioden ved 5-10 % angrebne
planter – iværksæt dog ikke behandling for tidlig.
Oftest er billige løsninger som primært har effekt mod rust f.eks. Orius Max 200 EW eller Folicur Xpert tilstrækkeligt. Behandl én gang med f.eks. 0,6 l/ha Orius Max 200 EW eller med 2 x 0,4-0,5 l/ha Orius Max 200 EW med ca. to ugers mellemrum i blomstringsperioden. Behandling med Pictor Active har givet højeste nettomerudbytte, hvor der har været betydelige angreb af chokoladeplet.
Bliver chokoladeplet og eller hestebønnebladplet et problem foretrækkes Pictor Active 0,5 l/ha eller 2 x 0,3-0,4 l/ha med ca. to ugers mellemrum.
Der er ikke registreret angreb af bedebladlus, men 50 procent planter angrebet af ærtebladlus på en enkelt lokalitet ved Ringsted. Fra praksis er meldt om enkelte tilfælde af angreb af bedebladlus i de sydlige egne.
Bekæmpelsestærsklen for bedebladlus er 10-15 % planter med bladlus og begyndende kolonidannelse frem til hestebønnerne har fuld bælglængde.
Bedebladlus bekæmpes bedst ved 0,15- 0,2 kg/ha Pirimor. Alternativt anvendes 0,15-0,2 l/ha Mavrik eller 0,2-0,25 kg/ha Lamdex.
Pirimor må kun anvendes én gang pr. vækstsæson.
Der er stor forskel i hestebønnesorternes modtagelighed for vikkeskimmel. Ingen af de godkendte midler har særlig god effekt på vikkeskimmel, der sammen med rust og chokoladeplet har været de mest udbredte sygdomme i hestebønner i de senere år.
Vikkeskimmel i hestebønner i sortsforsøg 20. juni 2022. Symptomerne ved angreb af vikkeskimmel er meget variable. Foto Ghita C. Nielsen
Gnav på kronrør i hestebønner efter jordhumlens besøg 20. juni 2022. Foto Ghita C. Nielsen
Hullerne er hvert år meget udbredt i mange hestebønnemarker. Kronrøret er for lang til, at jordhumlen via sin tunge kan få fat i nektaren. Jordhumlen er ikke noget skadedyr, og hullerne tillægges ikke betydning.
Ærter
Der bør tjekkes for bladlus under blomstringen, bekæmpelse bør udføres hvis der findes lus i mere end hver 5. ærtetop. Lus gør størst skade i blomstring.
Anvend 125g/ha Pirimor evt. i blanding med 0,15-0,2 l/ha Mavrik, hvis der også ønskes effekt på ærteviklere.
Ved svampebekæmpelse kan der kun forventes en moderat effekt på de aktuelle sygdomme. svampebekæmpelse i ærter har ikke resulteret i signifikante merudbytter efter svampebekæmpelse. Trods højere afregningspriser er der derfor ingen garanti for, at en svampebehandling er rentabel. I fremavlsærter kan spireevnen i ekstremt fugtige år blive forbedret ved svampesprøjtning. svampebekæmpelse kun bør foretages på fremavlsarealer med høje krav til spireevne. Det skal som minimum være let at finde smittede enkeltplanter på arealet, og der skal være udsigt til regnfuldt vejr, før sprøjtning foretages.
Der kan ved blomstring anvendes 0,5 l/ha Amistar/Mirador 250 SC mod ærtesyge eller 0,25 – 0,5 kg/ha Signum WG mod ærteskimmel eller gråskimmel.
Roer
Bladlus
Fortsat god vækst i roemarkerne, og flere marker lukker nu rækkerne inden sankthans. Der er fortsat lav forekomst af skadedyr. På enkelte lokaliteter er der fund af lidt sorte bedebladlus med størst forekomst i markkanterne. Der er derfor generelt ikke behov for bekæmpelse af de sorte bedebladlus. Der er fundet enkelte grønne ferskenbladlus, og vi afventer udviklingen til næste uge mht. eventuelt bekæmpelsesbehov. Der findes mange nyttedyr i roemarkerne, og de er med til at holde lusebestanden i skak.
Skadestærsklen bedebladlus er 50 procent planter med begyndende kolonidannelse. En koloni består af minimum 10 bedebladlus.
Skadetærskel for ferskenbladlus er 1 uvinget bladlus pr. 10 planter og fra 12-16 løvbladsstadiet 1uvinget bladlus pr. plante.
Ved overskridelse af skadetærskel foretages bekæmpelse med 0,20 – 0,28 kg/ha Pirimor 500 WG eller 0,1-0,14 kg/ha Teppeki i min. 250 l vand pr. ha.
Bor og Mangan
På især sorte og løse jorde kan det være nødvendigt at tilføre mangan gentagne gange, nu hvor roerne vokser hurtigt.
Tilførsel af bor er nu aktuelt, hvor markerne er ved at lukke rækkerne. Det er vigtigt, at der er en stor bladmasse til at optage det udsprøjtede bor. Passende tidspunkt for udsprøjtning er ved rækkelukning, og tilførslen foretages som en forebyggende behandling inden, der er symptomer på bormangel. Bormangel kan normalt ikke afhjælpes på det tidspunkt, hvor symptomerne erkendes.
Bor bør tilføres i marker, hvor der er erfaring for eller forventes risiko for bormangel, eller der ikke er anvendt en borholdig gødning i foråret. Under tørre forhold, vil der være øget risiko for bormangel, og det er specielt på lettere jorde, i tørre somre og i marker med højt reaktionstal, at risikoen for bormangel er størst. Anvend f.eks.: 2- 3 kg Solubor eller andet produkt med tilsvarende indhold af bor (300 til 500 g/ha bor) med tilpasning til eventuelt tilført mængde sammen med gødningen i foråret. Ved mistanke om kraftig bormangel gentages behandlingen ca. to uger efter første udsprøjtning.