Aktuelt i marken uge 24
Vinterhveden er ved at være afblomstret og der er fortsat få sygdomsangreb
Vinterhvede
Vinterhveden er gennemsnitlig i st. 64, midt i blomstringen og dem der er længst fremme har afsluttet blomstringen. Hvede er selvbestøvende og når de gule støvdragere falder ud er blomstringen slut. Blomstringen begynder midt på akset og bevæger sig til top og bund. Du skal derfor åbne indtil kernerne for at se om blomstringen er i gang. På billedet 1 ses at de midterste kerner er færdig med at blomstre. På billede 2 er akset næsten færdig blomstret.
Der er fortsat få sygdomsangreb. Der er registreret Gulrust i Heerup og i sortsblandingerne Allround mix (Pondus, Momentum, Informer) og Wheat Mix 221 (Heerup, Kvium, Rembrandt). Procent angrebne planter variere og det anbefales derfor du kommer ud i marken og vurdere angreb. Angreb af Septoria er fortsat på et lavt niveau. Smitte med septoria er først synlig efter 3 uger og symptomerne fra det seneste nedbør (midt maj) vil snart vise sig. Hvedebladplet har vi ikke set i registreringsnettet frem til nu. Der er heller ikke meldt om Brunrust.
Anbefalingerne til den sidste aksbehandling er den samme som i sidste uge. 0,25-0,4 l Propulse blandet med f.eks. 0,15-0,2 l Folicur Xpert/Prosaro EC 250 eller 0,2-0,25 l Orius Max afhængig af sort og smittetryk/nedbør. De højeste doser anbefales kun i de mest modtagelige sorter i områder med mest nedbør. Vær opmærksom på sprøjtefrister, Propulse må ikke bruges senere end stadie 61, begyndende blomstring og triazolerne Orius Max, FolicurXpert og Prosaro må ikke bruges senere end stadie 69, blomstring afsluttet.
I de mindst modtagelige sorter og hvor markerne ser meget rene ud, også i bunden af afgrøden, kan behandling i st. 39 måske være sidste sprøjtning, hvis der er anvendt mindst 0,5-0,6 l Balaya.
Forekomsten af bladlus er meget lavt. Der er registreret angreb i 10-15 procent af observationerne, men kun med op til 5 procent angrebne strå. Skadestærsklen for bekæmpelse er 40 procent angrebne strå og kun 25 procent strå hvis der samtidig er behov for svampebekæmpelse.
Vinterrug
Vinterrug er i gennemsnit i st. 70, hvor blomstring er afsluttet og kernen er begyndt at udvikle sig. Brunrust breder sig stadig og der er fundet angreb i ca. 35 procent af de ubehandlede marker med op til 100 procent angrebne planter. Brunrust må dog ikke bekæmpes senere end stadie 69, afsluttende blomstring. Det er derfor meget vigtigt at du får vurderet det aktuelle vækststadie før du behandler.
Hvis din rug endnu ikke er i st. 70 og der er der smitte i marken og udsigt til vand ved afsluttende blomstring, vil vi anbefale at køre 0,3-0,35 l/ha Prosaro EC 250. Dog anbefales det ikke at køre i rug under blomstring, da det giver risiko for udvikling af meldrøjer og husk Prosaro ikke må bruges senere end stadie 69, afsluttende blomstring.
Triticale
Triticale er omkring st. 68, fuld til afsluttende blomstring. Selvom Meldug fortsat breder sig, anbefales det ikke længere at bekæmpe, da bekæmpelsen foetages i st. 61-65. Hold fortsat øje med gulrust, der er ikke udvikling i smitten, men gulrust skal bekæmpes allerede ved 1 % angrebne planter.
Til bekæmpelse af både gulrust og meldug anbefales 0,3 l/ha Orius Max eller 0,25 l/ha Folicur Xpert. Begge midler må bruges frem til stadie 69, afsluttende blomstring.
Vårbyg
Vårbyg er omkring vækststadie 54 hvor hovedskuder er kvart til halvt gennemskredet. Enkelte steder er vårbyggen i st. 61, begyndende blomstring.
Bygrust har bredt sig og der er udløst bekæmpelse i ca. 10 procent af de ubehandlede marker. Der er ingen sortsforskelle. Skadestærsklen i modtagelige sorter er 10 procent angrebne planter frem til vækststadie 65, blomstring halvvejs.
Der er registreret Bygbladplet i ca. 20 procent ubehandlede marker. Værd opmærksom hvis du har RGT Planet og Prospect. Bekæmpelse i meget modtagelige sorter (RGT Planet, Applaus) er ved over 10-25 procent angrebne planter og i de øvrige modtagelige sorter ved over 25 procent angrebne planter. Skoldplet er også registret i ca. 20 procent ubehandlede marker og særligt RGT Planet er ramt med op til 25 procent angrebne planter. Behovet for at bekæmpe skoldplet fastlægges ved at tælle dage med nedbør fra vækststadie 31 (1 knæ udviklet), ligesom der skal være mindst 10 procent angrebne planter. 5 dage med nedbør udløser behandling i modtagelige sorter. I marker med forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning er tærsklen lavere.
Vi gør fortsat opmærksomt på, at mange steder har der endnu ikke været behov for en svampebekæmpelse og i de marker der er længst fremme, vil man med stor sandsynlighed kunne vente med at køre til stakken er ca 1 cm fremme og så køre en afsluttende behandling der. Har I kørt en tidlig behandling så vent de ca 10 dage behandlingen holder + nogle dage med regn efter virkningen er sluppet op, før der er behov for at køre en afsluttende behandling formentlig omkring skridning.
Anbefalingerne er de samme som sidste uge. Ved behov for svampebekæmpelse omkring skridning anbefales Propulse-holdige løsninger, hvor dosis fastlægges efter smittetryk. Anvend afhængig af smittetryk i intervallet 0,25-0,35 l Propulse blandet med f.eks. 0,15-0,25 l Orius Max/Comet Pro. Vil man være sikker på at få de gamle triazoler opbrugt, kan i stedet for Propulse også anvendes 0,25-0,35 l Prosaro eller Proline Xpert blandet med 0,15-0,2 l Comet Pro.
Vær obs på sprøjtefristerne, som i byg er vækststadie 61 for Propulse, Folicur Xpert og Prosaro EC 250 samt vækststadie 69 for Orius Max.
Der er stadig kun fundet få og meget svage angreb af bladlus i registreringsnettet. Angrebene af kornbladbillelarver er også overvejende svage. Kornbladbiller bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. aksbærende strå indtil omkring begyndende skridning.
Havre
Havre er omkring vækststadie 53 hvor akset er kvart gennemskredet. Der er udløst bekæmpelse af meldug i ca. 5 procent af observationerne. Meldug anbefales bekæmpet i st. 51-65 i modtagelige sorter ved over 75 procent angrebne planter. Sorten Delfin er resistent mod meldug.
Angrebene af bladlus er stadig meget svage, og der er kun fundet op til 5 procent angrebne strå. Angrebene af kornbladbillelarver er også fortsat svage. Men i enkelte marker der er fundet op til 50 procent angrebne strå. Kornbladbiller bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. aksbærende strå indtil omkring begyndende skridning.
Alm. Rajgræs
Rajgræs er omkring st. 62 begyndende blomstring. Brunrust er registreret i ca. 70 procent af observationerne, men med svage angreb. Du skal dog være opmærksom i sorterne Greenway oig Esquire. Meldug er registreret i ca. 45 procent af observationerne, men også med svage angreb. Svampebekæmpelse anbefales i st. 45-51 og 69, altså i slutningen af fanebladets udvikling, som vi er forbi og så igen ved stadie 69, hvor blomstringen er afsluttet.
Til bekæmpelse kan anvendes f.eks. 0,2-0,25 l Entargo blandet med 0,25-0,3 l Folicur Xpert. Der kan også anvendes 0,25-0,3 l Comet Pro blandet med 0,2-0,25 l Folicur Xpert. Bemærk at Orius Max senest må anvendes under skridning (vækststadie 55) og derfor ikke er nævnt. Balaya må heller ikke længere anvendes (må senest anvendes 31. maj).
Hestebønne
Hestebønnerne er begyndt at blomstre. Vikkeskimmel er den mest udbredte sygdom, med næste 50 procent angrebne marker og med op til 20 procents dækning. Desværre er der ikke nogen godkendte midler der har god effekt på vikkeskimmel. Der er ikke registreret Hestebønnebladplet eller Hestebønnerust. Der er registreret få angreb af Chokoladebladplet, som bekæmpes ved 5-10 procent angrebne planter.
Hvis der er behov for behandling af chokoladebladplet og rust, anbefales ved enkelt behandling 0,5 l/ha Amistar (en gang pr sæson), Folicur Xpert, Pictor Active (udsolgt) eller 0,75 procent Orius Max.
7 juni er der givet dispensation til mindre anvendelse af de nye produkter Orius Gold og Folicur Expert EC 240. De erstatter Orius Max og Folicur Expert og er omfattet af de nye trialzolregler. I st. 60-71 må der max. anvendes 0,5 l/ha Orius Gold eller max. 0,62 l/ha Folicur Xpert EC 240 (såfremt der ikke anvendes andre midler omfattet af reglerne).