Aktuelt i marken uge 22
Det store emne i øjeblikket er mangel på vand. Som opfølgning på sidste uges skriv, så er tørkeindekset for Stevns og Vordingborg kommune, nu på 10,0.
Tørkepletter begynder nu at komme i hvede og raps og vårsæden begynder at blive udfordret da rodnettet, flere steder, ikke kan nå at følge med jordfugten i den nedadgående retning.
Hvedens T2 behandling er færdig og der afventes en aksbeskyttelse om en 14 dages tid.
I reg.nettet finder vi indtil videre kun rust i vinterbyggen.
På grund af det tørre vejr ser vi ikke noget sygdom i vårsæden. Det vil sige ikke bygrust eller meldug.
Vi ser begyndende angreb af lus, i både vintersæden og i lidt højere grad i vårsæden – se billede herunder fra en vårbygmark syd for Faxe.
De vejledende bekæmpelsestærskler for bladlus i hvede samt vårbyg/havre er indtil efter skridning (St 73 – tidlig mælkemodent stadium) 40 pct. angrebne strå, såfremt der ikke er behov for svampebekæmpelse, og er der behov for bekæmpelse så er det 25 pct. angrebne strå.
Som det fremgår af billedet, sidder lusene godt beskyttet, så når marken skal undersøges, kræver det at man kommer ned på sine knæ og kontrollerer flere steder før en beslutning om evt. bekæmpelse tages.
Er angrebstærsklen overskredet, stiller lusenes placering krav til sprøjteteknikken.
Der bør derfor køres med min. 200 liter vand og langsom kørsel, så sprøjtevæsken kommer helt ned til lusene.
Ved valg af middel, skal der tænkes på nyttedyrene som f.eks. mariehøns og snyltehvepse. Pirimor 500 WG og Teppeki har kun effekt mod bladlus og er de mest skånsomme overfor nyttedyr.
I marker med kraftige luseangreb kan der forekomme bier, som søger honningdug og da Lamdex og Kaiso Sorbie har bimærke, skal disse midler ikke bruges her.
Mavrik er ikke godkendt til kornbladbille, men firmaet angiver effekt på samme niveau som Lamdex / Kaiso Sorbie
Herunder tabel fra SEGES over skadedyrsmidler og dosis