Aktuelt i marken uge 21
Vinterbyggen blomstre og vinterrapsen er snart afblomstret. Der er kommet lidt mere regn, men sygdomstrykket er fortsat lavt
Vinterhvede
Vinterhveden er nået st. 40, hvor fanebladet er fuldt udviklet og begynder at strække sig. I denne uge er der ikke indberettet nogen tilfælde af brunrust eller gulrust i registreringesnettet. Du skal dog være opmærksom hvis du har modtagelige sorter som Heerup, KWS Extase, KWS Lili, Benchmark og Kalmer. Der er udløst bekæmpelse af meldug i meget få marker og i forskellige sorter. Meldug bekæmpes ved over 25 procent angrebne planter frem til vækststadie 40. Septoria angrebene er fortsat små og bekæmpes fra st. 39. De fleste af jer har nok allerede behandlet fanebladet, men for jer der mangler anbefaler vi 0,4 – 0,6 l/ha Balaya fra st. 37-39 når fanebladet lige er synligt til fuldt udfoldet. Balaya er godkendt til st. 40. Se en vejledning til at risiko vurdere bekæmpelse af Septoria i vores sidste nyhedsbrev her
Igen i år er vi med i registreringsnettet og indberetter hvedegalmyg. Registreringerne begynder denne uge. Se fangstfælle på billedet øverst.
Vinterbyg
Vinterbyggen er nu i st. 63 og blomstringen er begyndt. Bygrust spreder sig fortsat og der er udløst bekæmpelse i sorterne Bordeaux, Cleopatra, Comeback, KWS Kosmos, KWS Meridian, KWS Wallace, Neptun og Valerie. Du skal være særlig opmærksom på sorten KWS Kosmos. Behandling udløses ved 10 % angrebne planter frem til st. 65 (blomstring). Skoldplet har fortsat ikke bredt sig meget siden sidste uge. Men du skal være opmærksom på sorterne Bourdeaux, Comeback, KWS Patriot, KWS Wallace, Neptun og Valerie. Pløjefri dyrkning og byg efter byg fremmer også skoldplet. Behandling sker efter mindst 3 dage med nedbør indtil st. 39 og ved mindst 6 dage med nedbør i vækststadie 40-65 (blomstring). Der er registreret Meldug få steder og bekæmpelse sker indtil st. 59, når akset er fuldt gennemskredet og inden blomstring.
Hvis der stadig er behov for bekæmpelse, anbefaler vi 0,25-0,45 l/ha Propulse + 0,2-0,25 l/ha Comet Pro eller Orius Max. (Sprøjtefrister: st. 59 Comet Pro, st. 61 Propulse, st. 69 Orius Max)
Vinterrug
Vinterrug er ca. i st. 59, akset er fuldt gennemskredet, men blomstringen er endnu ikke begyndt. Sygdomstrygget er fortsat lavt og der er ikke udløst bekæmpelse af nogen sygdomme. Der er få tilfælde af Brunrust, som fremmes i varmt vejr (15-22⁰C) og bladfugt. Inkubationstiden er ned til 5-6 dage. Bekæmpelse anbefales ved over 10 % angrebne planter til st. 69 afsluttende blomstring. Dog anbefales der ikke at køre i rug under blomstring, da det giver risiko for udvikling af meldrøjer. Til bekæmpelse anbefaler vi 0,3-0,35 l/ha Prosaro EC 250.
Triticale
Triticale er omkring st. 53 hvor akset er kvart gennemskredet. Der er fortsat udløst bekæmpelse af både gulrust og Meldug i begge de to sorter der er med i registreringsnettet, Cappricia og Trias. Du skal dog være mest opmærksom på sorten Cappricia. Bekæmpelse sker ved 1% angrebne planter. Der er også registreret meldug i Cappricia, men der er ikke udløst bekæmpelse. Meldug bekæmpes 41-60 ved over 50 % angrebne planter og fra st. 61-65 (blomstring) ved over 75 % angrebne planter.
Til bekæmpelse af både gulrust og meldug anbefales 0,3 l/ha Orius Max eller 0,25 l/ha Folicur Xpert.
Vinterraps
Udviklingen af vinterraps varierer. Der er stadig gule marker i landskaber men, de fleste steder er vinterrapsen afblomstret og nået st. 70 begyndende skulpedannelse. Svampebehandlingerne skulle gerne være overstået, så nu er det bare at vente på at frøene modner.
Du skal dog være opmærksom på Skulpegalmyggene er begyndt deres flyvning. Desværre er der ingen hjælpemidler til at fastsætte behovet for bekæmpelse. Men hvis du har kendskab til tidligere angreb af skulpegalmyg i dit område, anbefaler vi bekæmpelse med 0,1 l/ha Kaiso Sorbie eller 0,2 kg/ha Lamdex (begge har bimærke). Ved stor flyvning vil der være brug for flere behandlinger, da midlerne kun virker 5-6 dage. Det er ofte tilstrækkeligt kun at randbehande. Du kan følge flyvningen på gradberegneren her
Vårbyg
Vårbyggen er omkring st. 32-37 (andet knæ er udviklet til synligt faneblad). Der er ikke udløst bekæmpelse af nogen sygdomme, men der er registreret svage og få tilfælde af Bygbladplet og Skoldplet. Bekæmpelse af Bygbladplet sker ved 10 % angrebne planter i st. 30-50 i meget modtagelige sorter som Applaus og RGT Planet og i øvrige sorter ved 25 % angrebne planter. Bekæmpelse af Skoldplet sker ved 10 % angrebne planter og efter mindst 5 dage med nedbør fra afgrøden er i st. 31.
Vi anbefaler til den tidlige T1 svampebehandling 0,3 l/ha Orius Max, Folicur Xpert, Prosaro eller Proline Xpert. Orius Max og Folicur Xpert har bedst virkning på rustsvampe, mens Prosaro og Proline Xpert er bedst til bladpletsvamp.
T2 svampebehandling er omkring st. 51 begyndende skridning når stakken kan ses. Dette er den vigtigste svampebehandling. Her anbefaler vi generelt en blanding af 0,25-0,35 Propulse + 0,25 Orius Max eller Comet Pro/Amistar.
Havre
Havre er omkring st. 33-37 (andet knæ er udviklet til synligt faneblad). Der er ikke registreret nogen sygdomme i havre.
Indberetninger af bladlus og kronbladbillelarver er også begyndt og der er ikke fundet nogen tilfælde.
Alm. Rajgræs
Rajgræs er omkring st. 50. Der er registreret svage angreb af kronrust og meldug. Det anbefales først at behandle i st. 45-51 (fra akset svulmer til det er lige synligt). Til behandling anbefaler vi 0,2-0,25 l/ha Entargo eller 0,25-0,3 l/ha Comet Pro + 0,3-0,4 l/ha Orius Max (Orius Max kan erstattes af 0,25-0,3 l/ha Folicur Xpert).