Aktuelt i marken uge 19
Nu er der endelig udsigt til regn
Vinterhvede
Hveden er stadig i st. 31-32 og der er stadig ikke registreret sygdomme, der har udløst bekæmpelse. Septoria ses kun på de nedre blade og angrebene er langt svagere end tidligere år, grundet det tørre vejr. Men med udsigt til regn, er det vigtigt at du kommer ud i marken og følger udviklingen af evt. smitte. De fleste har sprunget T1 bekæmpelse over, men T2 fanebladssprøjtningen nærmer sig snart og det er den vigtigste beskyttelse mod sygdomsangreb. Til T2 anbefaler vi 0,4 – 0,6 l/ha Balaya når fanebladet er synligt og senest i st. 40 (godkendt fra st. 33-40), doser efter sygdomstryk af septoria. Hvis der også er hvedebladplet blandes 0,2 l/ha Propulse med 0,4 l/ha Balaya. Læs nyhedsbrevet om fanebladsbeskyttelse med Balaya her
Vinterbyg
Vinterbyg er omkring st. 41 (fanebladets bladskede begynder at strække sig) de fleste steder. Angrebene af bygrust har ikke spredt sig meget den sidste uge. Behandling udløses ved 10 % angrebne planter frem til st. 65 (blomstring). Du skal være opmærksom på sorterne Kosmos, KWS Marian, Valerie og Cleopatra. Angrebene af skoldplet er fortsat mest set på de nedre på de nedre blade, men i de marker hvor de begynder at brede sig op af planten er der behov for bekæmpelse. Behandling sker efter mindst 3 dage med nedbør indtil st. 39 og ved mindst 6 dage med nedbør i vækststadie 40-65 (blomstring). Du skal være opmærksom på sorterne Neptun, Bordeaux og KWS Wallace. Pløjefri dyrkning og byg efter byg fremmer også skoldplet.
Til bekæmpelse af bygrust anbefales 0,3 l/ha Orius Max eller 0,25 l/ha Folicur Xpert.
Til bekæmpelse af skoldplet anbefales 0,25 l/ha Prosaro EC 250 eller Proline Xpert.
Ved angreb af både bygrust og skoldplet anbefales 0,25 l/ha ProlineXpert, øg dosis til 0,4-0,5 hvis angrebet er kraftigt på behandlingstidspunktet.
Vinterrug
Rugen er nu i st. 43 (fanebladets bladskede begynder at svulme op) de fleste steder. Der er fortsat kun registreret skoldplet enkelte steder. Anbefalingerne er de samme som i sidste uge. Bekæmpelse udløses først efter 3 dage med nedbør og min 10 % angrebne planter. Vær opmærksom på om angrebene begynder at brede sig op af planten efter en fugtig periode. Ved nødvendig bekæmpelse er vores anbefaling 0,2-0,3 l/ha Folicur Xpert eller Prosaro.
Triticale
Triticale er ca. i st. 37 (fanebladet synligt). Hvis du har sorten Cappricia skal du være opmærksom på sygdomsangreb. Der er nemlig udløst bekæmpelse af gulrust i vores område og bekæmpelse sker ved 1 procent angrebne planter, dvs. så snart du ser gulrust i marken. På landsplan er der udløst bekæmpelse af meldug i to marker med Cappricia. Meldug bekæmpes i st. 31-40 ved over 25 % angrebne planter og efter st. 40 ved over 50 % angrebne planter.
Bekæmpelse af både gulrust og meldug anbefales 0,3 l/ha Orius Max eller 0,25 l/ha Folicur Xpert.
Vinterraps
Rapsen blomstre stadig og hvis du ikke allerede har kørt din svampesprøjtning, så anbefaler vi at du gør det nu. Har du planlagt en 2 deling af svampesprøjtningen skal 2. tildeling køres 14 dage efter 1. behandling, dog senest i stadie 69 hvor blomstringen afsluttes. Vi anbefaler 1. behandling i st. 65 (50 % af blomsterne er udfoldet på hovedskudet) med 0,35 l/ha Propulse og 0,35 l/ha Amistar og 2. behandling med 0,5 l/ha Pictor Active. Læs mere her
Vårbyg og havre
Vårbyg og havren er ca. i st. 21-25 (begyndende buskning). Registrering af sygdomme i registreringsnettet https://registreringsnet.dlbr.dk er begyndt for vårbyg og havre og der er ikke registreret nogen sygdomme. Ukrudtet er vokset lidt siden sidste uge og det kan være fristende at køre sin ukrudtsbehandling. Men eftersom der loves regn, anbefaler vi at vente med at ukrudtsbehandle til efter nedbøren, for at ramme det ny-fremspirede ukrudt, så vent med at køre til vi når weekenden eller start næste uge.
Ukrudtsbekæmpelse vårbyg
Der er mange muligheder afhængigt af ukrudtfloraen, nogen af vores generelle anbefaling er 0,05 l/ha DFF samt 0,4-0,5 l/ha Zypar, alternativt kan der køres 0,2 l/ha Pixxaro + 0,05 l/ha DFF samt 3-5 g/ha Nicanor eller 5-7 g/ha Express. Det er løsninger der har god effekt på alm. tokimbladet ukrudt samt jordrøg, storkenæb og resistent fuglegræs. Er der store problemer med ærenpris, behandle med DFF.
Hvis du har problemer med rajgræs skal du bekæmpe snarest, dvs. når rajgræs har max. 2-3 blade, anbefalingen er 0,07 l/ha Hussar Plus OD + 0,5 l/ha Mero EC 80. Arealer med problemer med flyvehavre og agerrævehale anbefales også at blive behandlet nu, før det tokimbladet. Bekæmp med 0,8-1,0 l/ha Primera Super eller Foxtrot inden st. 30.
Ukrudtsbekæmpelse havre
Der er ikke nogen godkendte midler til bekæmpelse af græsukrudt i havre. Vores generelle anbefaling til bekæmpelse af tokimbladet ukrudt (inkl. burresnerre og pileurt) er 5-7 g/ha Express 50SX + 0,4 l/ha Starane XL + 0,15 l/ha spredeklæbemiddel. Express 50 SX kan erstattes af Nuance Max eller Trimmer 500 WG. Hvis du har problemer med melder, resistent kamille og/eller gul okseøje (max. 2 blade) anbefales 0,3-0,5 l/ha Mustang Forte. MEN husk efter anvendelse af Mustang Forte må du ikke så roer, kartofler eller spinat før 14 mdr efter behandling og først 24 mdr efter må du så bælgplanter og specialafgrøder.
Læs mere om Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd
Engrapgræs
Flyvning af engrapgræsmyg er i fuld gang. Hold øje med flyvningen i dit område her.
Placer hvide fangbakker med lidt vand og sulfo i engrapgræsmarken for at registrere lokale forekomster. Anbefalet til bekæmpelse er 0,15-0,2 kg/ha Lamdex og det beskytter planten i 10 dage. Opfølgning kan være aktuel, hvis der fanges mange galmyg i marken.
Alm. rajgræs
Alm. rajgræs er ca. i st. 33 og der er registreret svage angreb af kronrust og meldug. Men bekæmpelse udløses først i st. 45-51 og st. 69, så det er ikke aktuelt at svampebehandle endnu.
Hestebønner og ærter
Hestebønner og ærter er fint fremme nu. Bladrandbillerne har måske været på besøg, men deres gnav tillægges mindre betydning og det anbefales kun at bekæmpe i afgrødens tidlige stadie. Vores anbefaling er 0,1 kg/ha Lamdex.
Ved angreb som dette anbefales det ikke at bekæmpe mod bladrandbillen.
Ukrudtsbekæmpelse i hestebønner og ærter
Du opnår bedst effekt på tokimbladet ukrudt når det er på kimbladsstadiet. Vi anbefaler derfor en splitsprøjtning med 0,5 l/ha Stomp CS + 0,4 Fighter 480 og 7-10 dage senere når næste hold ukrudt er fremspiret med 0,5 l/ha Stomp CS + 0,5 Fighter 480. I ærter med udlæg er Stomp CS og Fighter 480 skånsomme, men det er vigtigt at frøene er dækket så Stomp CS ikke påvirker udlægget.
I ærter uden udlæg kan du som alternativ til Stomp CS bruge Fenix med samme dosis. Hvis du ikke har nået at behandle og ærterne er 4-5 cm og ukrudtet har 4-5 blade anbefales 0,75-1 l/ha Fenix + 0,75-1 l/ha Fighter 480. Doser efter ukrudtstrykket.
Bekæmpelse af græsukrudt skal ske når græsset har 2-3 blade, kvik 3-5 blade. Her anbefales 1-1,5 l/ha Focus Ultra + 0,5 l/ha Dash (max en behandling pr. sæson) eller 0,5-0,75 l/ha Agil 100 EC (kun behandling hvert andet år på samme areal). Hvis du har problemer med kvik, anbefales højeste dosis og ved agerrævehale, rajgræs og hejre foretrækkes Focus Ultra.
Læs mere her