Aktuelt i marken (uge 18)
Svampebekæmpelse i vinterraps | Vækstregulering i vinterhvede | Svampebekæmpelse i vinterhvede | Ukrudt i vinterhvede | Svampebekæmpelse i vinterbyg | Ukrudt i vårbyg | Ukrudt i roer
Svampebekæmpelse i vinterraps
Mange raps marker er snart i fuld blomst, og vi nærmer os det optimale tidspunkt for bekæmpelse af knoldbægersvamp. På dette tidspunkt ser marken fuldstændig gul ud på afstand, og de første kronblade er begyndt af falde af. Vi ser stadig ingen kraftige angreb af lysbladplet og anbefaler ikke en strategi, hvor du optimerer efter lysbladplet. Læs mere om lysbladplet og svampesygdomme.
Vi anbefaler 0,45 l Orius + 0,35 l Amistar. Hvis du ønsker effekten på lys bladplet, kan du vælge løsninger, hvor aktivstoffet prothioconazol (Proline m.fl) indgår. Blandingen kan i så fald hedde 0,35 l Prosaro + 0,25 l Amistar eller 0,35 l FolicurXpert + 0,25 l Amistar, hvis du ønsker at fastholde hektarprisen. Ved synlige angreb af lys bladplet øges dosis af Prosaro eller FolicurXpert til 0,45 l.
Vækstregulering i vinterhvede
Ved gennemsnitstemperaturer under 8 grader og nattefrost anbefaler vi ikke at vækstregulere. Men hvis vi i den kommende uge får bedre vejr, kan vækstregulering blive aktuel.
Vi anbefaler at vækstregulere i stadie 32 til 37 med 0,5 til 0,75 l Medax Top tilsat samme mængde ammoniumsulfatopløsning og spredeklæbemiddel eller svampemiddel. Læs mere her.
Svampebekæmpelse i vinterhvede
Har du sorterne Torp, KWS Dacanto, Hereford og KWS Cleveland skal du især holde øje med meldug, og i Substance og JB Asano kan der findes gulrust. De tidligste marker kan en septoria bekæmpelse snart blive aktuel.
Vi anbefaler at anvende 0,15 l Talius, hvis der kun skal være effekt på meldug eller 0,3 l Prosaro eller 0,3 l Proline Expert, hvis du også ønsker effekt på andre sygdomme.
Husk at efter stadie 32 (2. knæ udviklet) skal du holde øje med nedbørs dage ift. Septoria bekæmpelse.
Ukrudt i vinterhvede
Forventer du at anvende Mustang forte som forårsopfølgning mod to-kimbladet ukrudt, er det ved at være sidste mulighed, da midlet ikke er godkendt til efter stadie 32 (2. knæ udviklet) og kan give afgrødeskade.
Anvend i stedet 0,35 l Zypar, der har god effekt på kamille, fuglegræs, burresnerre, storkenæb, tvetand og læge-jordrøg.
Svampebekæmpelse i vinterbyg
Der er fundet bygrust i de fleste sorter og især i hybridsorter hvor en bekæmpelse er nødvendig i de fleste tilfælde. Vi har også fundet meldug og skoldplet.
I de længst udviklede marker er det snart tid til den afsluttende behandling. Til afsluttende svampebehandling omkring skridning anbefaler vi 0,2 l/ha Comet Pro + 0,2 l/ha Prosaro eller 0,2 l/ha Comet Pro + 0,2 Bell.
Ukrudt i vårbyg
Ukrudtsbekæmpelse: Det er vigtigt ikke at køre, før at det to-kimbladede ukrudt også er fremme, du kan med fordel vente og så i stedet planlægge bekæmpelse af flyvehavre. En tommelfingerregel er, at når du sætter en flad hånd på jorden og kan finde 5 fremspirede ukrudtsplanter under hånden, er det tid til at køre.
Hvis du ønsker effekt på enårig rapgræs, er 0,07 Hussar Plus OD (eller 0,035 Hussar OD) + 0,05 DFF + spredeklæbemiddel god løsning, som også tager tokimbladet ukrudt.
Gode forslag til bekæmpelse af to-kimbladet ukrudt er 0,35 l Mustang forte (husk forbehold mod fx roer) + 0,05 DFF eller 0,2 l Pixxaro/0,25 Starane 180 tilsat 5 g Express. Har du behov for bekæmpelse af flyvehavre, kan det bekæmpes med 0,8 Foxtrot/Primera på tørre planter, før der bekæmpes tokimbladet ukrudt.
Ukrudt i roer
Mange roemarker har det svært. Det har været koldt, og Command har flere steder påvirket planterne. Er det tilfældet, kan du vente med at anvende Power-produkter (fx Betanal Power) og i stedet anvende de mere skånsomme midler, som fx 1,5 l Betanal/Herbasan eller 0,5 l Kontakt 320.