Aktuelt i marken uge 17
Hvede
Hveden står nu i st. 30 til 31. Enkelte er i st. 32, hvor vækstregulering skal overvejes. Det er dyrkningshistorikken (tidlig såning, org. gødning o. lign), samt sorten der er afgørende. De mest blødståede sorter som Kvium, Chevignon og Momentum, vil vi helt klart anbefale at vækstregulere, medmindre en kontrakt siger det modsatte. Anbefalingen er Medax Top 0,5 til 0,75 med ammuniumsulfat (0,5), eller Moddus M 0,3 til 0,4.
Pt. finder vi ikke sygdomme i hveden, så der er ikke behov for svampebekæmpelse.
Hvis ikke den sidste gødning er kørt ud, på nær proteingødskning, så skal det også gøres inden for den næste uge, da der jf. vejrudsigten kan komme nedbør.
Vinterbyg
I vinterbyggen skal det vurderes om den 1. svampebekæmpelse skal udføres, da st. 32 er nået for langt hovedparten af markerne. Der er fundet skoldplet i flere marker. Bekæmpelse skal ske ved min. 10% angrebne planter fra st. 31 – 32. Anbefaling er 0,25 Prosaro eller Folicur Xpert. I vores område er der ikke fundet rust, hvilket der er i det landsdækkende registreringsnet. Her er der udløst bekæmpelse i 40 % af markerne med Kosmos, samt 20 % af markerne med KWS Meridian.
Er der behov for vækstregulering, så kan der bruges samme midler og doser som i hveden.
Rug
Rugen er i St. 32 hvor en evt. vækstregulering er aktuel – Ikke i brødrug. Benyttes Moddus M, kan dosis evt. deles med min. 7 dages mellemrum – husk max dosis på 0,6 l/ha. Behandlingsfrist er st. 39.
Der er ikke observeret sygdomme, så afvent og hold øje med evt. angreb på de nedre blade
Raps
Blomstringen i rapsen er begyndt. Vi har kun fundet svage angreb af lysbladplet i enkelte marker. I det landsdækkende registreringsnet er der fundet betydelige angreb (20%) i en enkelt mark med sorten Hitaly og 2 marker med sorten Hilico. I sådanne marker anbefales det at bruge midler med god effekt på netop lys bladplet når der skal svampebekæmpes (Pictor Active, Orius Max, Folicur Xpert og Prosaro). Er der planlagt en behandling kan der bruges 0,35 Propulse og 0,35 Amistar el. Pictor Active i fuldblomst – lige før det første kronblad falder af. Vælges der en 2 delt strategi pga. hyppig rapsdyrkning eller en lang blomstring så må Propulse kun bruges 1 gang pr sæson. 1. behandling køres i st. 65 hvor 50 % af blomsterne er udfoldet med samme midler som ved kun 1 behandling og 2. behandling senest i st. 69 hvor blomstringen er afsluttet køres med 0,5 Pictor Active.
Det er ikke længere aktuelt at bekæmpe glimmerbøsser, men hold øje med skulpesnudebillerne der begynder at søge de blomstrende rapsmarker. Bekæmpelse anbefales under hele blomstringen ved 1-2 biller pr plante. Brug en bakke til at banke topskuddet ned i. Anbefalet dosis 0,2 Lamdex eller 0,1 Kaiso Sorbie. Skulpegalmyggen er der endnu ikke fokus på da temperaturen er lav, den skal over 16 grader før hunmyggen begynder at søge rapsmarkerne. OBS Kør kun hvis skadestærskelen er overskredet – der er mange nyttedyr i rapsen, herunder snyltehvepse og da de parasiterer skadedyrenes larver, har det stor betydning for styrken af angreb til næste år.
Vårbyg
Der er endnu ikke meget ukrudt at komme efter i vårbyggen. Se anbefaling fra sidste uge. Man bør måske kigge sine bygmarker igennem for fremspiring og evt. foretage en eftersåning i de pletter som har det hårdt pga. tromling eller har for fint såbed inden regnen. En tromling kan også løsne skorpen.
Roer
Hvis du har sået dine roemarker før påske og marken ligger i et af de områder, der fik et kraftigt/voldsomt nedbør efterfølgende, skal du være opmærksom på fremspiringen. Er du i tvivl, om du skal så om, skal du kontakte os, da det er nu, beslutningen skal tages!
Roefrø, der er sået for en uge siden, har allerede 1,5 cm rodspire, så rækkerne er lukket inden, der er gået to måneder. Pga. det tørre vejr er der ikke sket meget med ukrudtet siden sidste skriv, så vi er stadig omkring 1. sprøjtning.