Aktuelt i marken uge 16
Skadedyr i vinterraps – Vejret – Vækstregulering – Svampeangreb – Gødskning
Skadedyr i vinterraps
I Registreringsnettet optæller vi fortsat vores fangst af Bladribbesnudebiller hver tirsdag. Der er ikke fanget flere i Dalby i den seneste uge, men ved Klippinge er der fanget 18 stk i gennemsnit af 2 steder på en uge. Det er over den vejledende skadetærskel på 10-15 stk på 3 uger, som normalt vil udløse en bekæmpelse med 0,1 Kaiso Sorbie eller tilsvarende middel.
Tilsvarende ser vi i flere marker en del glimmerbøsser, som er aktive i hovedskuddet på planterne (Billede 1). De gør ikke den store skade i hovedskuddet, men vær opmærksom på alle de små knopper på sideskuddene, de er meget mere følsomme (se billede 2 af sideskud herunder).
Billede 1, mark på Stevns 19/4. 6 glimmerbøsser er aktive i knoppen, som er lige ved at åbne de første knopper. Billede 2, glimmerbøsser i sideskud.
I det sene knopstadie som rapsen er i nu, anbefales en behandling, hvis der findes 5 til 10 glimmerbøsser/plante med 30 til 50 planter/m².
Til bekæmpelse anbefales 0,2 Mavrik eller 0,15 Avaunt 150 EC. Pyrethroiderne vurderes ikke at have effekt længere på grund af resistensudvikling.
Omslag i vejret
Med det varslede vejrskifte der lover mellem 0-10 grader de næste 8-10 dage, vil det sætte en stopper for aktiviteten af skadedyr i afgrøderne – derfor vurderes bekæmpelse ikke at være aktuel den kommende uge.
Tilsvarende bliver afgrøderne bremset i deres vækst, og det hele bliver sat på ’stand by’.
Udskyd vækstregulering til lunere vejr
Mange vintersædsmarker er lige omkring begyndende strækning og det vil normalt være relevant at udføre sin vækstregulering i marker med behov. Men vækstregulering bør kun udføres i marker i god vækst, der ikke er stresset af kulde eller vand- og næringsstofmangel. Derfor anbefales det ikke at vækstregulere i den kommende uge – det kan skade mere end det gavner!
Svampeangreb i vintersæd
Vi deltager også i registreringsnet for svampeangreb i vintersæd. Her vurderer vi udvalgte sorter af hvede, vinterbyg, rug og triticale fra de landsdækkende sortsforsøg som ligger på vores forsøgsmark bag Danish Agro ved Karise.
Status mandag 19/4:
- Hvede: alle sorter i stadie 30. Der blev ikke fundet sygdomsangreb.
- Rug: alle sorter i stadie 31. Der blev ikke fundet sygdomsangreb.
- Vinterbyg: Alle sorter omkring afsluttet buskning, st 29-30. Der blev fundet en del bygrust (40-70% angrebne planter) i flere sorter (Valerie, Meridian, Kosmos og Higgins).
- Triticale: alle sorter i stadie 31. Der blev ikke fundet sygdomsangreb.
Gødskning
Vinterhvede og vinterbyg skal gødskes færdige nu, hvis man anvender en to-delt gødskningsstrategi. Har man planlagt en tre-delt tildeling, gemmes ca. 40 Kg N/ha som kan tildeles fra stadie 33-45. Protein gødskning af brødkorn skal ske omkring skridning.
Den 3. tildeling kan gradueres i forhold til afgrødens biomasse, hvis man har udstyret til det, og hvis man anvender præcisionsjordbrug som alternativ til efterafgrøder.
Vinterraps bør være færdiggødsket hvis man anvender en todelt strategi. Anvender man en tredelt strategi skal 3. tildeling gives nu lige før blomstringen hvis man anvender fast gødning. Sen tildeling af fast gødning giver mange slagskader på planterne og spredebillede bliver for dårligt hvis rapsen er for høj. Flydende gødning gives nu lige før eller ved blomstringen. Bemærk at der er risiko for svidning, hvis der anvendes mere end 20 kg N/ha i flydende gødning sammen med planteværnsmidler.
Rug og triticale er færdiggødsket nu.
Har man ikke allerede haft mangan med ud, bør man medtage dette ved næste sprøjtning.