Aktuelt i marken
Skadedyr vinterraps | Ukrudt vinterraps | Vækstregulering af vinterraps | Såning vintersæd | Ukrudt vintersæd
Skadedyr i vinterraps
Vi ser mange snegle og det er derfor vigtig at du løbende undersøgen marken for snegle også hvis du har spredt sneglegift. Vi anbefaler at udbringe 30-40 granulater pr m², hvilket svare til fx ca. 5 kg/ha af Sluxx. Men der findes også andre produkter på market.
Bladgnav fra den voksne rapsjordloppe bekæmpes ved over 10 procent bortgnavet bladareal frem til, at der er udviklet ca. 4 løvblade. Vær især opmærksom på evt. tidlige angreb i sorter, der ikke er bejdset mod skadedyr, dvs. i sorterne Alabama, Alasco, Angelico, Archimedes og Architect.
Bekæmpelse rettet mod larveangreb kan udføres først i oktober og behovet følges i de gule fangbakker enten i egne marker eller varsling i registreringsnettet. Vi har enkelte bakker på kontorer, som vi låner ud hvis du løbende indrapporteres fangsten.
Ukrudt i vinterraps
I de tidligst sået marker er det nu tid til at vurdere behovet for ukrudtsbekæmpelse med Belkar, hvis den velkendte løsning med Command + Stomp ikke allerede er udført.
Belkar kan anvendes en gang i efteråret, her er det vigtig at man sikre sig at det meste ukrudt er fremspiret. Belkar må anvendes frem til det 5 blad er udviklet, med 0,25 l/ha derefter 0,5 l/ha. I de fleste tilfælde vil en dosis på 0,35 l/ha være tilstrækkelig, for at få en fornuftig effekt på de fleste ukrudtsarter. Splitbehandling er også en mulighed, husk maks dosis på 0,5 l/ha. Du kan vælge en splitbehandling hvis der er uens fremspiret ukrudt, eller hvis du har et stort ukrudtstryk af især storkenæb, hejrenæb og kamille.
Belkar må ikke blandes med græsukrudtsmidlerne Agil og Focus Ultra og vækstreguleringsmidler inkl. svampemidler med vækstregulerende effekt (f.eks. Juventus og Folicur). Midlet kan blandes med skadedyrsmidler (pyrethroider). Der skal ikke anvendes additiver i forbindelse med anvendelsen af Belkar.
Vækstregulering vinterraps
Vækstregulering i efteråret skal udføres som en forsikring mod udvintring. Det er derfor først og fremmest i de tidligs sået marker og i marker med kraftig vækst. Vi anbefaler at anvende 0,5 l/ha Caryx når rapsen har 4-5 løvblade, hvis du har brug for langtidseffekt af vækstregulering.
Hvis rapsen er sået sent, og du senere har brug for en kortvarig standsning af væksten er 0,5 l Juventus et billigt alternativ.
Såning af vintersæd.
Vintersæd skal etableres så tæt på den 15. september som muligt, og det kan derfor være nødvendig allerede at starte nu. Vinterrug og nogle vinterhvede sorter egner sig til tidlig såning, og vinterbyg skal etableres mellem den 15. og 20 september. Husk at tilpasse udsædsmængden til såtidspunkt. I nyhed omkring tidlig såning af vintersæd, kan du læse meget mere.
Husk at holde øje med bladlus i de tidlig sået marker.
Gødning af vintersæd
Vintersæd har normalt ikke behov for tildeling af gødning om efteråret. I visse marker kan der dog være behov. Det er især marker med alvorlig manganmangel, marker med meget lav kvælstofforsyning fra jorden eller marker med lave fosfortal.
Vi anbefaler placering af 15-20 kg N/ha ved såning, gerne som svovelsur ammoniak eller diamoniumfosfat (DAP), hvis du vurdere din mark har behov for gødskning i efteråret.
Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd
Den velkendte løsning med 0,75-1,5 l Boxer + 0,08 DFF + 0,35 l Buctril eller 0,2 Maja/Xinca, vil stadig være en god basisløsning uden effekt på problem ukrudt. Læse mere her.
Du kan med fordel vælge en to delt løsning, især i de tidlige sået marker. Især da effekten af Boxer kan nedsættes i det lune vejer, samt store risiko for fordampning ved udbringning. Udbring 0,15 l DFF (kun 0,1 l DFF i vinterbyg og rug) på sort jord og følg op ca. 10 dage efter med 0,5-1,5 l Boxer, du kan eventuelt supplere med Maja, Buctril, Lexus, Topik og/eller Atlantis afhængig af ukrudtsproblemer.