AgroMarkets overvåger markederne for os
Mens vi afventer den foreløbig positive udvikling af vores vintersæd, er det hændelser i andre lande, som påvirker markedspriserne. Men det kan betale sig at være opmærksom.
Af Lene Krüger, Direktør AgroMarkets a/s
Som dansk planteavler skal man aktuelt være opmærksom på rapsprisen, der farer lidt frem og tilbage lige nu. Vi har et forholdsvist højt prisniveau, men også et vintermarked, hvor det ikke sker det helt store, rapporterer AgroMarkets.
I Europa er arealet faldet på plads, og vi kan se en nedgang på hele 30 % i Frankrig. Til gengæld er arealet udvidet i Tyskland, Polen og landene omkring Østersøen, og alle steder står det rigtig godt ligesom vinterrapsen i Danmark.
– I den store verden spøger der stadig en La Niña, men den udvikler sig meget svagt. Fortsætter det sådan, vil det ikke være nogen udfordring for produktionen af oliefrø, hverken rapsen eller palmeolien. Tværtimod vil det kunne presse prisen lidt, forklarer chefanalytiker hos AgroMarkets John Jensen.
Ruslands korn-strategi
AgroMarkets’ abonnenter rapporterer, at andelen af korn, der er solgt inden jul i år, er højere end normalt. Det skyldes, at prisen hurtigt efter høst tog sig et spring i stigende retning. De største faktorer, der afgør retningen på kornet, finder vi ude i den store verden. Senest har Rusland meddelt, at de indfører en eksporttold for at forhindre himmelflugten på fødevarer i landet. Russerne er ret dominerende på flere eksportmarkeder i år med bl.a. salg af store mængder til Egypten og Algeriet. Men eksportsuccesen har givet bagslag.
– Prisen på korn og landbrugsvarer generelt er stigende i Rusland, og det er en udfordring for husdyrpoducenterne. Ideen med at lægge låg på eksporten er at omdirigere kornet til hjemligt forbrug i stedet, hvilket vil stabilisere prisen i Rusland, men hæve prisen i den øvrige verden, siger John Jensen.
Resten af verden kommer dog ikke til at mangle korn, da en australsk rekordhøst er på vej ud på eksportmarkedet. Australien er afskåret fra salg til Kina, og derfor leder de efter nye aftagere.
Gødning flyder
Gødningsmarkedet bevæger sig stille og roligt opad. Det er ikke de store stigninger, der indfinder sig, men efterhånden er der ved at være solgt ud af de tidlige og billigere afdækninger. Det får nu de sidste firmaer til at følge trop og justere gødningspriserne ind efter den generelle markedspris.
– Det er helt som forventet og som vi tidligere har forudset. Den generelle justering af gødningspriserne er et udtryk for, at markedsprisen for gødning på verdensplan er for opadgående, siger handelsrådgiver Henrik Mulvad Madsen, AgroMarkets.
Vi ser ikke prisstigninger på flydende gødning i samme grad som på den faste gødning, og det gør flydende gødning til et godt alternativ. Specielt hvis der er mulighed for at aftale levering i foråret og betaling efter levering, da lageromkostninger dermed forsvinder og man opnår tillige en lang kredit på varerne.