Aktuelt i marken uge 21
Der er lys forude! Vejrudsigten lover tørvejr og stigende temperatur til weekenden og i næste uge.
Afgrøderne har fået rigeligt med vand og behøver nu sol og varme til væksten de kommende uger. De mange regnfulde dage har i den grad givet gode betingelser for udvikling af svampesygdomme i vintersæd og raps. Derfor er det vigtigt at prioritere indsatsen efter, hvor det er vigtigst at sætte ind. Følgende områder bør sættes højt på prioritetslisten:
- Svampesprøjtning i raps der endnu ikke er behandlet
- Svampesprøjtning i hvede som endnu ikke er behandlet – særligt mod septoria
- Opfølgende svampesprøjtning i septoria-modtagelige hvedesorter
- Afsluttende svampesprøjtning i vinterbyg
- Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd der endnu ikke er behandlet
- Opfølgende ukrudtsbekæmpelse i sukkerroer
Hvede
De fleste marker er nu mellem stadie 37 (spidsen af fanebladet kan netop ses) og stadie 39, hvor fanebladet er fuldt udviklet. Vi har et meget højt smittetryk af septoria (se billede 1) i alle marker. Det er derfor afgørende at få beskyttet fanebladet så snart det er fremme i alle marker uanset sort.
Vi ser ikke angreb af betydning af meldug, hvedebladplet eller gulrust.
Er der lavet en svampesprøjtning tidligere i strækningsvæksten med en passende dosis (0,4 Orius Max, 0,3 Folicur Xpert eller tilsvarende), kan denne forventes at holde i ca 10 dage, hvorefter afgrøden er at betragte som ubehandlet igen. Vores anbefaling som beskrevet i sidste uge
Vi anbefaler at anvende mellem 0,6-0,8 l/ha Balaya i stadie 39. Højeste dosis i de modtagelige sorter – Sheriff, KWS Skyscraber, KWS Lilli, Chevignon, Kvium, Graham, KWS Scimitar mfl.
Anvendes Propulse løsninger bør det primært være i de mindre modtagelige sorter – Informer, Momentum, Heerup, Pondus, Extase og sortsblandinger. Her bør dosis hæves til 0,4-0,5 l/ha Propulse + 0,4 l/ha Folicur Xpert eller 0,5 l/ha Orius Max.
Billede 1: Septoria, hvis svampesporer ses som små sorte prikker i det angrebne område
Raps
Det er en langstrakt blomstring vi ser i år. Dette skyldes også, at sideskuddene blomstrer senere end hovedskuddene – formentlig på grund af frosten i april. Med de høje afregningspriser på rapsen er det vigtigt at holde den beskyttet. Det regnfulde vejr har betydet gode betingelser for knoldbægersvampen, så vi anbefaler at alle marker – uden undtagelse – svampebehandles i år. Erfaringer fra tidligere år med fugtige forhold i blomstringen, har vist merudbytter på 4-700 kg raps pr ha. Anbefaling til behandling snarest:
- 0,4 Propulse + 0,4 Amistar, eller
- 0,7 Propulse, eller
- 0,4 Propulse + 0,4 Pictor Active
Er det mere end 10 dage siden rapsen blev svampesprøjtet, vil en opfølgende behandling være relevant i marker med højt udbyttepotentiale. En behandling sent i blomstringen vil også give høj effekt på skulpesvamp – Alternaria – som netop udvikles i fugtige år og efterfølgende varmt vejr. Anbefaling til behandling:
- 0,3 Amistar + 0,3 Folicur Xpert
- 0,3 Pictor Active + 0,3 Folicur Xpert
- 0,3 Amistar + 0,4 Orius Max
Propulse må kun benyttes 1 gang pr sæson i raps, og der må max anvendes 1,0 l Pictor Active pr. sæson.
Husk også triazolreglerne. 250 g tebuconazol tæller 100 procent (hvis det kun er anvendt forår ellers tæller tebuconazol hårdere). 100 pct. svarer til 1,25 ltr Orius Max, 1,56 ltr Folicur Xpert eller 2,0 ltr Prosaro.
Vinterbyg
Mange marker er i skridning og i de tidligste sorter er akset fuldt fremme. Vi finder skoldplet i mange sorter – KWS Meridian, KWS Koskos, Neptun og Comeback. Bygrust finder vi primært i KWS Kosmos, Valerie, KWS Meridian og KWS Higgins. Bladplet og meldug finder vi kun sporadisk.
Ved behov kan der til en sen svampebekæmpelse anbefales:
- 0,3 Propulse + 0,3 Orius Max som beskytter både mod bladplet og rust og Propulse giver også en god beskyttelse mod ramularia.