Vinterhvedesorters tolerance over for manganmangel under ekstreme forhold
Manganmangel optræder hyppigt i vintersæd, og kræver ofte én eller gentagne sprøjtninger med manganholdige midler eller evt. gødskning med forsurende kvælstofgødninger. Men der er forskel på vinterhvedesorternes tolerance overfor manganmangel.
Et orienterende forsøg anlagt af Velas viser, at der er forskel på vinterhvedesorternes tolerance overfor manganmangel. Forsøget er anlagt på sandjord med et meget højt reaktionstal og alle sorter påvirkes af manganmangel under de ekstreme forhold, og specielt tilførsel af svovlsur ammoniak, men også mangan i efteråret har i alle sorter haft en positiv effekt.
Det er tidligere blevet undersøgt om der er forskel på sorternes tolerance overfor manganmangel, og disse undersøgelser viste, at der er forskel, men også at rangeringen af sorternes tolerance kan variere fra år til år. Oversigt over Landsforsøgene 2007
Der er imidlertid ikke megen viden om mangantolerancen hos de sorter der dyrkes nu, og derfor har Velas i efteråret 2020 anlagt et forsøg med henblik på at undersøge dette.
Forsøgsdata for vintersæds tolerance over for manganmangel
Forsøget er anlagt på sandjord (JB 3) med et meget højt reaktionstal (Rt) på 7,6. Det høje reaktionstal skyldes, at arealet er blevet tilført en stor mængde muslingeskaller for mange år siden, og det bevirker, at reaktionstallet stadig er stigende. Både kalium- og magnesiumtal er meget lave på arealet.
Øvrige jordbundsanalyser for arealet:
- Pt = 3,7
- Kt = 5,3
- Mgt = 1,7
Arealet er meget specielt og udvalgt til at vise forskelle i sorternes følsomhed.
Forsøget er sået d. 18. september 2020, og er anlagt med seks gentagelser. Der er i striber på tværs af såretningen bredspredt svovlsur ammoniak d. 13. oktober (100 kg/ha) og udsprøjtet forskellige manganholdige midler.
Der er foretaget bedømmelse af manganmangel i de ubehandlede led, og i de striber hvor der er tilført svovlsur ammoniak (NS 21-24), men der er ikke foretaget bedømmelse i striberne hvor der er udsprøjtet manganholdige midler.
Kilde: LandbrugsInfo