Aktuelt i marken uge 40
Tjek op på bladlus i vintersæd
Med eller uden Kerb – hvad gør vi?
Jordloppens larve – hvornår anbefales bekæmpelse?
Aksløberens larve. Hvordan ses angreb i marken?
Bladlus i vintersæd skal vi fortsat være opmærksomme på. I Registreringsnettet som Østdansk igen i år deltager i, er der fundet bekæmpelsesbehov i godt 30% af de undersøgte hvedemarker og knap halvdelen af de undersøgte vinterbygmarker (marker sået før 15. september). Skadetærsklen vurderes at være ca 2-3 % angrebne planter. For mere information omkring bladlus i vintersæd henviser vi til tidligere nyhedsbrev.
I et ubehandlet område i en vinterbygmark fandt vi flere kolonier med lus, 5-10% af planterne var befængte. Resten af marken var behandlet ultimo september og her blev ikke fundet bladlus. Bemærk, at bladet herunder også er skadet af snegle.
Ukrudtsbekæmpelse og skadedyr i raps – status på midler og anbefalinger
Vi har set gode effekter af Belkar sprøjtninger, både de første splitsprøjtninger med 0,25 l/ha, men også de steder, hvor der er anvendt højere doser som enkeltbehandlinger. I marker med mange (og store) kamiller og hvor der ikke er opnået fuld effekt af den første splitbehandling, bør der følges op med yderligere 0,25 l/ha Belkar. Bemærk, ved splitsprøjtning med Belkar skal der ifølge registreringen være 3 uger mellem behandlingerne. Brug sprøjteteknik der sikrer god dækning af ukrudt (højvandmængde og dråber der trænger ned i afgrøden).
Jordlopper: Fangst af rapsjordlopper i fangbakker ligger foreløbig på samme niveau som i 2020, der regnes som et normalår. Det vurderes, at der er bekæmpelsesbehov i marker, hvor der fanges mere end 20-25 jordlopper over en 3 ugers periode. Hvor der ikke moniteres med fangbakker, er anbefalingen, at der i alle marker skal foretages en sprøjtning mod rapsjordloppens larver når rapsen har mindst 4-5 blade. Vi vurderer ikke, der er behov for opfølgende sprøjtning i marker der allerede er sprøjtet efter 4-5 bladstadiet.
Brug 0,2 kg/ha Lamdex i marker der ikke er behandlet snarest. Lamdex kan blandes med Belkar.
Kerb: Desværre er der igen i år ikke Kerb nok på markedet til at dække efterspørgslen, og der forventes ikke at komme mere i år. Kerb er rigtig god til at rydde op i græsukrudt, spildkorn, fuglegræs mfl. i raps, og det er det eneste produkt der kan bekæmpe væselhale i rapsen.
Hvad kan der gøres, hvis man ikke har fået Kerb?
- Agil 100 EC og Focus Ultra kan anvendes, hvis der er spildkorn, rajgræs eller rævehale. Vær opmærksom på antal behandlinger tilladt pr år.
- Agil 100 EC må anvendes som enkelt- eller splitbehandling efterår. Max 0,74 l/ha pr år er tilladt
- Focus Ultra må kun anvendes 1 gang pr vækstår.
Er der større problemer med væselhale og ingen Kerb, kan det være nødvendigt at overveje omsåning.
Kerb må kun anvendes i november og december måned. For bedst effekt anbefales udsprøjtning, så snart jordtemperaturen er under 8-10 grader.
Aksløberens larve i vintersædsmarker
Pletvis ser vi angreb af aksløberens larve i flere vintersædsmark er. De tidligst såede marker bliver normalt kraftigst angrebet. Angreb er ret stedbundne og bliver kraftigere når det er varmt og tørt i august og september.
Larverne lever i 30-40 cm´s dybde i ”rør”, som de selv har bygget af jorden. De forlader rørene om natten og kommer op til jordoverfladen for at søge næring. Alt efter behov laver hver larve løbende nye rør ved uangrebne planter.
Larverne æder af bladene, som ofte kan få et trevlet udseende. Blade, der kun er bidt i mindre omfang, bliver gule og visner efterhånden. Marken kan herved få et gult udseende. Det er også typisk, at larverne trækker bladene ned i jorden for at æde af dem.
Bekæmpelse kan foretages med Avaunt 150 EC, som er godkendt til mindre anvendelse. Larverne dør når de æder af planter som er sprøjtet med Avaunt.
Anvend 0,3-0,4 l/ha og sørg for god dækning.
Herunder er vist billeder af typiske eksempler på angreb.
Larverne har gnavet bladkødet væk så kun bladribberne er tilbage. Bladene bliver gule.