Ny reform giver nye krydsoverensstemmelseskrav (KO)
Fra 2023 ændres det nuværende krydsoverensstemmelse (KO) til konditionalitet. Grundlæggende dækker de to begreber over det samme, nemlig en række krav, som ikke er støttebetingelser, men krav, som støtteansøgerne skal overholde for ikke at blive trukket i sin støtte.
Krydsoverensstemmelse eller som det nu skal hedde, konditionalitet dækker dels over lovbestemte krav (SMR), du som landmand i forvejen skal leve op til, da det jo er lovgivning og krav om god landbrugspraksis (GLM). De nuværende grønne krav bliver til dels krav under GLM og dermed en del af den nye konditionalitet.
Det er vigtigt at nævne at reglerne, ligesom alt det andet vi hører om den nye CAP reform, ikke er endelige og derfor kender vi ikke alle detaljer om kravene endnu.
Nedenfor nævnes de 8 GLM krav, hvoraf nogle af dem er nye og andre er uændret ifht. hvad vi kender fra kravene til den nuværende krydsoverensstemmelse. Den forandring, der nok kræver noget omlægning på de fleste bedrifter, er GLM krav 8 (læs mere nedenfor). Har du allerede taget hjørner, kanter og andet ufrugtbart jord ud, og stadig ikke er oppe på 4 %, kunne fjernbrak godt gå hen og blive interessant. Bemærk de 4% udtagning ikke kan opfyldes med efterafgrøder som MFO kravet kan det i dag.
Fra 2025 indføres yderligere lovbestemte krav for arbejdsmiljø samt løn- og ansættelsesforhold.
GLM 1: Opretholde permanente græsarealer som en andel af landbrugsarealet
Kravet vil i store træk videreføres uændret i forhold til i dag. Referenceåret, som andelen af permanent græs skal sammenholdes med, er ændret fra 2015 til 2018. Det betyder ikke noget for dig som landmand, da andelen med permanent græs fortsat er stigende og ligger over referencen. Derfor kan du drive dine arealer med permanent græs som hidtil.
Økologer vil nu også være omfattet af kravet, hvilket de ikke er i dag.
GLM 2: Minimum beskyttelse af vådområder og tørveområder
Kravet bliver implementeret fra 2023 som et pløjeforbud på 12 procent kulstofrige jorder i §3-områder (jf. den nye naturbeskyttelseslov) samt ved en reduceret kvælstofnorm for afgrøder, der dyrkes på seks procent kulstofrige jorder (jf. gødskningsregler fra 20/21). Den reducerede kvælstofnorm er den samme som den nationalt gældende norm for JB11-jorder.
GLM 3: Forbud mod afbrænding af stubmarker undtagen af plantesundhedshensyn
Kravet om, at halm eller lignende ikke må afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer, undtagen af hensyn til plantesundhed, ændres der ikke ved.
GLM 4: Minimum tre meter bræmmer langs vandløb
Kravet er en udvidelse af det nuværende krav om to meter-bræmmer langs vandløb og søer. Du skal udvide to-meter bræmmerne med én meter til i alt at udgøre tre-meter bræmmer. Øvrige elementer i kravet om forbud mod gødskning, sprøjtning, jordbearbejdning og dyrkning i bræmmen fortsætter uændret.
GLM 5: Egnet jordbearbejdning eller andre egnede dyrkningsteknikker skal mindske risikoen for jordforringelse under hensyntagen til hældning
Der vil ud fra kortgrundlaget være pløjeforbud på arealer med høj jorderosionsrisiko (dvs. 11 ton jorderosion/ha/år) og som bidrager til høj fosfor transport til vandmiljøet. Kravet er en videreførelse af det nuværende jorderosionskrav, dog ændret med et nyt kortgrundlag fra Aarhus Universitet.
GLM 6: Minimum jorddække i følsomme perioder og arealer
Kravet er nyt og handler om, at du som landbruger skal sikre mindst 60 procent jorddække på bedriftens omdriftsareal (undtaget omdriftsgræs) og permanente afgrødeareal i den mest sårbare periode. Det vil sige efterår/vinterperioden. Der stilles ikke krav til typen af jorddække, du må anvende, og du kan således anvende blandt andet efterafgrøder, vintersæd, brak, lavskov og planterester (stub) til at opfylde kravet.
Der er en række undtagelser (jf. tilladelserne for jordbearbejdning i Bekendtgørelse om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget). For eksempel må du gerne jordbearbejde inden for den sårbare periode, hvis der er behov for at bekæmpe ukrudt eller af sygdomssaneringsmæssige hensyn. Ligeledes er det tilladt at pløje visse jordtyper og efter efterafgrøder.
GLM 7: Omdrift (Afgrøderotation)
Vi forventer, at du skal opfylde kravet som et skærpet krav om afgrødediversificering på omdriftsarealer i forhold til det nuværende grønne krav om flere afgrødekategorier. Det skærpede krav erstatter det nuværende grønne krav.
Det er vores forventning, at hvis du er landbruger med et omdriftsareal på 10-30 ha, skal du dyrke minimum to afgrødekategorier, hvor den største afgrødekategori højst må udgøre 70 procent af bedriftens omdriftsareal. I dag er den procentdel 75. Hvis du har et omdriftsareal på mere end 30 ha, skal du dyrke minimum tre afgrødekategorier, hvor den største afgrødekategori højst må udgøre 70 procent af bedriftens omdriftsareal (i dag 75%), og de to største afgrødekategorier højst må udgøre 95 procent af bedriftens omdriftsareal. Som noget nyt vil det også være muligt at opfylde kravet med årligt sædskifte på alle bedriftens omdriftsarealer, så du dyrker en ny afgrøde på marken hvert år. Små bedrifter under 10 ha samt bedrifter med meget græs m.v. er undtaget fra kravet. Økologiske bedrifter overholder kravet automatisk som følge af deres autorisation.
GLM 8: Mindst fire procent af omdriftsarealet afsat til ikke-produktive landskabstræk eller områder / Bevarelse af landskabstræk/ Forbud mod klipning af hække og træer i fuglenes yngletid / Mulighed for bekæmpelse af invasive plantearter
Du skal årligt udlægge mindst fire procent af omdriftsarealet med ikke-produktive elementer i form af brak, bestøverbrak, markbræmmer, småbiotoper, markkrat, GLM-søer eller GLM-fortidsminder. Særligt ved markkrat gælder, at det støtteberettigede areal herved udvides. Du må ikke afgræsse brak, bestøverbrak, markbræmmer og småbiotoper, der indgår i opfyldelsen af GLM 8. Du må dog gerne afgræsse markkrat, GLM-søer og GLM-fortidsminder, hvis afgræsningen ikke medfører, at elementerne bliver ødelagt.
Det er ikke muligt at blive undtaget fra kravet, da der skal gennemføres biodiversitetsindsatser på alle bedrifter, også dem under 10 ha.
Hvis du søger bio-ordningen biodiversitet og bæredygtighed og tilsammen udlægger mindst syv procent ikke-produktive elementer, nedsætter vi kravet til tre procent, hvoraf du kan få ekstra tilskud til én procent under bio-ordningen.
De nuværende krav om GLM-landskabselementer og forbud mod beskæring og fældning i fuglenes ynglesæson fortsætter uændret.
GLM 9: Forbud mod omlægning eller pløjning af permanente græsarealer i miljøsårbare områder inden for Natura 2000
Det nuværende forbud mod omlægning og pløjning af permanente græsarealer på miljøsårbare områder i Natura2000 fortsætter uændret.