Bladlus i vintersæd i efteråret kan give havrerødsot
Undersøg dine marker for bladlus og brug graddageberegnere som hjælp til at fastsætte bekæmpelses tidspunkt
Bladlus kan være bærere af virusset havrerødsot. De optræder om efteråret og overføre virusset der inficere planterne. Symptomerne på havrerødsot viser sig løbende i foråret fra begyndende vækst – tidligst ses det efter lune efterår og milde vintre, hvor bladlusene har haft længere tid til at overføre virusset der inficerer planterne.
I hvede viser symptomerne sig ofte først i maj-juni. I lune efterår/vintre ses symptomer allerede i december i tidligt sået vinterbyg. Normalt ser vi mindre angreb i rug og triticale.
Hvedemark nord for Haslev med kraftige angreb af havrerødsot
Bekæmpelse
Ved at undersøge markerne løbende eller bruge Graddageberegneren eller BYDV assist, kan bekæmpelsesbehovet vurderes.
Bekæmpelse anbefales fra vækststadie 13-14, når afgrøden har 3-4 blade. Ved meget tidlig såning og ved mange bladlus kan en gentagen bekæmpelse 2-3 uger senere være aktuel. Ved senere såning kan bekæmpelse ske på et lidt tidligere udviklingstrin, da afgrøden vokser langsommere. Evt. bekæmpelse kan i milde efterår stadig være aktuel ind i november.
Brug graddageberegneren til at fastsætte bekæmpelsestidspunkt
Engelske data har vist, at den største risiko for smitte med havrerødsotvirus er omkring 170 graddage efter fremspiring. Den viden er brugt til at udvikle Graddageberegneren, som kan findes på LandbrugsInfo.
Indtast følgene:
- Startdato: dato for fremspiring
- Basisværdi 3
- Tærskelværdi 170 graddage
- Klimaændring 0,7
- Dit postnummer
Der hvor datoen bliver rød anbefales bekæmpelse, såfremt du finder bladlus på mere end 2-3% af planterne i marken.
Graddageberegner “BYDV assist” på app
Syngenta har udviklet app’en BYDV assist som er endnu mere præcis, da den bruger din aktuelle adresse for marken og vejrdata hentes for området.
Indtast adresse, sådato og fremspiringsdato for din mark i appen. Vejrdata opdateres automatisk og ved 145 graddage modtager du en notifikation og behandling skal ske ved 170 graddage.
App’en kan downloades til Iphone eller Android.
Middelvalg og doser
Se anbefalede midler og doser i tabel 1.
Tabel 1. Anbefalede løsninger til bladlusbekæmpelse i vintersæd i efteråret. Den vejledende angrebstærskel er 2-3 procent angrebne planter.
Løsning | Anbefalet dosis, l/kg/ha | Maks. antal gange i vintersæd |
Lamdex | 0,1 – 0,15 | 3 |
Kaiso Sorbie | 0,05 – 0,075 | 1 |
Mavrik | 0,05 – 0,1 | 1 gang efterår og 2 gange forår |
Teppeki* | 0,08 – 0,1 | 2 gange dog kun 1 gang i vinterbyg |
* Teppeki må tidligst anvendes i vækststadie 21 (1. sideskud synlig).
Teppeki er dyrest, men har en anden virkemekanisme end de øvrige midler og forsinker derfor evt. resistensudvikling hos bladlusene mod pyrethroider.
Vær også opmærksom på at bruge tilstrækkelig med vand, hvis der sprøjtes sent og i en tæt afgrøde. Benyt her min.150 l/ha
Undersøg, om der er bladlus
Markerne undersøges bedst ved at man lægger sig ned og kigger på bladene i modlys. Hvis der er en eller flere ”mørke pletter” på bladene, kan man hurtigt undersøge om det er bladlus eller ej. Bladlusene kan også sidde på stænglerne og nede i hjerteskuddet, se billedet herunder til højre. Billedet er taget 20/9 i tidligt sået vinterbyg.
Der findes ingen nøjagtig bekæmpelsestærskel for bladlus om efteråret i vintersæd, da det er varierende, hvor mange bladlus der indeholder smitte af havrerødsot. Finder man bladlus på 2-3 procent af planterne, anbefales en bekæmpelse.
Billede 1: Vinget og uvinget lus på vinterbyg. Billede 2: 6 lus i hjerteskud af vinterbyg
Såtidspunktet har meget stor betydning
Jo tidligere såning, jo kraftigere angreb. Generelt ses de kraftigste angreb ved såning før 10-15. september.
Ved senere såning minimeres angrebene af havrerødsot. Tommelfingerreglen siger, at for hver uge såningen udsættes halveres angrebene.
Hvad betyder en grøn stub?
Bladlus trives bedst på friske grønne planter. Jo mere grøn stubben er, med spildkornsplanter eller græs, jo mere attraktiv er stubben for bladlusene. Ved forfrugt frøgræs, vil der ofte være flere bladlus i stubben. Glyphosat før høst og stubkultivering vil derfor begrænse risikoen for angreb i den efterfølgende vintersæd. Da bladlusene også kan komme flyvende til vintersæden, kan der dog selv uden en grøn stub komme kraftige angreb. Ofte ses også kraftige angreb i marker der grænser op til områder eller nabomarker med gode vilkår for bladlus.