Gylle til vårsæd
Der går ikke lang tid før at der skal etableres vårsæd og derfor er der nogle overvejelser der skal gøres hvis der påtænkes at udbringes husdyrgødning.
Ultimo januar skrev vi omkring udbringsningsteknikker og lovkrav, så overvejelserne nu, går på hvordan husdyrgødningen udnyttes bedst muligt udfra højere krav til udnyttelsen, samt de høje gødningspriser.
Som også omtalt på vores planteavlsmøde i februar, opnås den bedste udnyttelse ved nedfældning forud for etablering – se tabel 1.
Ved nedfældning forud for etablering undgås der kørsel i afgrøden med de efterfølgende struktur- og afgrødeskader det kan medføre. Nedbringning bør foretages så tæt på tidspunktet for etablering som det er muligt for at undgå risikoen for kvælstofudvaskningen, der øges jo længere tid der går imellem de 2 arbejdsgange. Dette gælder specielt på grovsandede jorder i nedbørsrige egne. Når gyllen udbringes før såning, skal den nedfældes eller alternativt være forsuret.
Nedfældningen begrænser effektivt ammoniaktabet fra den udbragte gylle, og øger hermed udnyttelsen af gyllens N-indhold. En anden vigtig faktor er at nedfældning også effektivt reducerer evt. lugtgener.
Skal der så nedfældes før eller efter pløjning (dybdeharvning)? I vores område vil vi helt klart foretrække at nedfælde før pløjning for at undgå risikoen for køre- og strukturskader som øges væsentligt på lerjorde når jorden ikke er pakket ordentligt. Forsøgene viser dog, at nedfældning har samme udbytteeffekt, uanset om nedfældningen finder sted før eller efter pløjning, men som skrevet så kan kørslen på nypløjet lerjord øge strukturskaderne.
Alternativt til nedfældning så kan der udbringes husdyrgødning med slæbeslanger eller slæbesko før såning, hvis den forsures, enten før eller i forbindelse med udbringningen og herefter nedbringes indenfor 4 timer. Forsuring af gylle har den fordel, at det kan dække afgrødens svovlbehov. Har man egen gyllevogn, er gyllen stald- eller lagerforsuret har forsuringen desuden den fordel, at det ikke kræver, at man kan benytte egen slangeudlægger til udbringningen.
Se regler her skriv fra januar her: https://ostdansk.dk/udbringning-af-husdyrgoedning-3/
Det er såtidspunktet der bestemmer udbringningstidspunktet. Gylleudbringningen må ikke forsinke såningen, så er det såvejr, så så!
Hvis eksempelvis vedvarende regn forsinker udbringningen så kan/skal gyllen vente. Forsøg har vist, at udsættelse af såtidspunktet kan koste 20 kg kerne pr. ha for hver dag såtidspunktet udsættes.
Vælger man at udbringe i den fremspirende afgrøde skal det ske med slæbeslanger eller slæbesko. Bruges disse metoder skal man være opmærksom på, at de medfører et højere ammoniaktab, og dermed en lavere udnyttelse af gyllens kvælstofindhold, end nedfældning før såning. Der skal derfor ekstra fokus på vejrforholdene ved udbringningen. Vindstille køligt vejr med udsigt til nedbør eller aftenudbringning er at foretrække. Efter fremspiring er der en periode på 4-5 uger, hvor gylleudbringningen kan ske, så her er der gode muligheder for at udvælge sig en periode, hvor risikoen for ammoniakfordampning er lav. Er det ikke muligt at finde det optimale udbringningstidspunkt, så kan man øge kvælstofudnyttelsen ved at begrænse ammoniaktabet ved lager- eller markforsuring af gyllen. Vær desuden opmærksom på, at forsøg har vist, at ammoniaktabet kan reduceres markant, hvis man udbringer gyllen med slæbeslanger/sko, det vil sige at slangerne udbringer gyllen på jorden og ikke 30-40 cm over jorden, som man desværre nogle gange ser.
Er det planlagt at gyllen først udbringes i buskningsstadiet, skal afgrøden grundgødes før eller ved såning, med 30-40 kg kvælstof i form af handelsgødning, for at sikre afgrøden en tilstrækkelig forsyning af næringsstoffer i den første del af vækstsæsonen.
Hvordan med tilsætning af nitrifikationshæmmere? Nitrifikationshæmmere forsinker omdannelsen af gyllens ammoniumkvælstof til nitratkvælstof, som har større risiko for at kunne tabes ved udvaskning end ammoniumkvælstof.
De seneste års landsforsøg viser ikke udbytteeffekter ved tilsætning af nitrifikationshæmmere til gylle, der udbringes kort før såningen af vårsæd. Det er kun relevant ved udbringning på grovsandede jorder, og hvis gyllen udbringes tidligt i forhold til afgrødens vækst.
Gød optimalt – kend indholdet i din gylle!
Når der er styr på niveauet for markeffekten af den valgte udbringningsstrategi, er det vigtigt at kende indholdet af næringsstoffer i den gylle der udbringes. Gyllens indhold af næringsstoffer varierer meget mellem besætninger og gylletanke – og svarer sjældent til normberegningen. En optimal gødningsstrategi kræver derfor kendskab til gyllens indhold af næringsstoffer for at ramme det optimale tilførselsniveau. Med ovenstående in mente anbefales det derfor, at få analyseret en prøve af gyllen før udbringningssæsonen. Når resultatet af analysen er klar, bør gødningsplanen tilpasses så afgrøden gødes optimalt