Aktuelt i marken – uge 18
Stort set alle marker er nu tilsået og der skal prioriteres køretid med sprøjten.
Rapsen er begyndt blomstringen og i de marker der er længst fremme, vil en svampesprøjtning være aktuel inden for de næste dage. Det er ikke aktuelt at sprøjte mod bladribbesnudebiller og glimmerbøsser mere. Om der skal bekæmpes skulpesnudebiller og skulpegalmyg må bero på en lokal vurdering. Snudebillerne skal bekæmpes hvis der er min. 1-2 bille pr plante. Brug en bakke til at banke topskuddet ned i, så er billerne nemmere at se, end i en håndfladen. Galmyggen kan være mere tabsgivende end snudebillerne. Der findes ingen gode hjælpemidler til at sætte et behov for bekæmpelse andet end at kende det forventede flyvetidspunkt. Her kan der bruges en temperaturmodel fra SEGES som ses herunder og indtil videre er der ikke behov for bekæmpelse.
Galmyggen vil være mere tilstede i marker hvor der var raps på nabomarkerne i 2022 pga. overvintring. De er dårlige flyvere og derfor vil angreb primært være i forageren, samt marker der ligger i læ for vinden.
Der findes pt. ingen sygdomme af betydning i hveden så indtil videre skal der ikke generelt køres T1 sprøjtning. Dog meldes der i registreringsnettet om flere tilfælde af septoria, end på samme tidspunkt som de senere år, så som skrevet tidligere i aktuelt i marken skal man holde øje med de septoriamodtagelige sorter. Det er også nu at hveden skal kigges igennem for evt. en opfølgning på de tidligere behandlinger mod græsukrudt – om der kan være noget bredbladet ukrudt, som skal bekæmpes.
I rugen er der en smule skoldplet, men ikke behandlingskrævende på nuværende tidspunkt. Jf. DMI kommer vi ind i en fugtig periode i næste uge, så her skal man holde øje med at skoldpletten ikke breder sig op ad planten.
Alle vintersædsmarker er også ved at være færdiggødet, medmindre man har valgt en strategi med omfordeling af handelsgødning i st. 37 (hvede) eller en brødhvedestrategi.
Vårsæden er også ved at være klar til ukrudtsbekæmpelse hvor den bedste effekt af bekæmpelsen opnås ved max 2 løvblade på ukrudtet. Er der ukrudtsarter såsom lægejordrøg, hanekro, snerlepilurt og storkenæb skal bekæmpelsen trækkes lidt, da disse arter spirer frem over en længere periode. Dosis skal så justeres lidt op ad.