Aktuelt i marken uge 21
Nu er det for alvor ved at være tørt i regionen og de par millimeter regn der i snit kom tirsdag er hurtig brugt (DMI målestationer). DMI’s tørkeindeks herunder bekræfter det og går man endnu tættere på så ligger Stevns og Vordingborg kommuner med indeks på hhv. 9,1 og 9,2. Da maj måned startede lå indekset på 4,4 og 4,7 for de 2 kommuner.
Ovenstående har også indvirkning på vores planer omkring T2 (fanebladsprøjtning) i vinterhveden. Septoriaudviklingen er hæmmet og da det tager 3 uger fra smitte til symptomer, så tillader vi os at sænke dosis af Balaya til 0,4 – 0,5 l/ha. Dette er jo alt efter sort og angrebsgrad. Er der angreb på et af de 3 øverste blade holdes der fast i planen med de 0,6 l/ha. De første marker er behandlet, og resten bør være behandlet midt næste uge, da Balaya skal bruges senest ved st 40 og ikke efter 31. maj.
I rugen ser vi endnu ikke brunrust som normalt udvikler sig sidst på sæsonen. Den trives under varme forhold og bladfugt. Bekæmpelse skal ske ved mere end 10% angrebne planter.
For vårsæden har langt hovedparten af markerne fat. Kernerne blev lagt i fugtig jord og planterne har gode vilkår og trods det tørre vejr udvikler de sig godt. I det landsdækkende registreringsnet findes der ikke bygrust eller meldug. Der er på enkelte lokationer meget svage angreb af skoldplet (under 1% angrebne planter). I de sidste par år har der ikke været angreb af bladlus, og her I Danmark starter vi først registrering af lus i næste uge. Der er fundet enkelte lus rundt omkring. Kikker vi til Sydsverige, som er startet op med registreringer, så er der fundet havrebladlus i knap 20% af markerne. Angrebne er svage, men kan være et forvarsel om at vi bør være opmærksomme på angreb lokalt. Skadestærskel er 40% angrebne planter hvis der ikke er behov for svampebekæmpelse. Hvorimod hvis der er behov, så er det 20% angrebne planter
Vårbyggen er gennemsnitligt i st 25 (buskning) så det er endnu ikke tid til at tænke vækstregulering. Dog bør der påbegyndes tanker om en evt. plan, specielt for den helt store sort i vores område, Laurette, da dens svage stråegenskaber vejer tungt når beslutningen om behandling skal foretages. I st. 31-33 er det mod strånedknækning og hen mod st. 37 er det aksnedknækning. OBS!! Når planen skal udføres, må afgrøden ikke være tørkestresset.
I havren er der endnu ikke fundet angreb af meldug.
Angående ukrudtsbekæmpelse i vårsæden så har det tørre vejr også indvirkning her om hvornår der skal bekæmpes samt alt efter etableringstidspunkt, jordtype og et evt. udlæg. Løsninger kan der læsses mere om i plantenyt fra midt april – Link indsættes. De tidligst sået marker der er længst fremme er ukrudtet kommet op og har fået en størrelse som har krævet behandling, men er der ikke behandlet så kan der med fordel ventes en lille uges tid, da gårsdagens regn/fugt kan have fremprovokeret ny fremspiring af ukrudt.
Aktuelt i roemarken
Ang. roerne så holder vi fast i den plan der er lagt. Se evt. skriv fra uge 20. Vi ser enkelte steder at der er ukrudtsarter som er sluppet igennem eks raps og melder. Det kan kræve en justering af næste behandling – tag evt. kontakt til kontoret.
Link til sidste uges nyhed findes her