Budskaberne fra planteavlsmødet
Ved tirsdagens to planteavlsmøder deltog i alt ca. 100 landmænd, som både fik en status på problematikken omkring forekomsten af havrerødsot i 2015, information om muligheder og udfordringer vedrørende efterafgrøder, love og regler omkring transport af farligt gods i markbruget samt sidste nyt om markedssituationen for korn og råvarer og klimamålingers anvendelse i planteavlen.
Her får du et kort resumé af konsulenternes budskaber. Nederst på siden kan du se eller gense slides fra alle indlæg på mødet.
Havrerødsot hvorfor blev det et problem i 2014/2015?
I 2014 havde vi en meget tidlig høst og mange fik sået deres vintersæd tidligt på året. Samtidigt havde vi et varmt efterår. Pga. af varmen var bladlusene meget aktive og samtidig havde bladlusene god betingelse for at ernære sig via de tidlige sået vintersæd. Det resulterede i, at vi fik en uvant stor opformering af bladlus i efteråret. Havrerødsot er en virus, som spredes via bladlus og derfor blev havrerødsot et problem i 2014/2015……Bliver havrerødsot et problem i 2016? Ring til os og få en snak om det!
Lokale klimastationer – hvad kan vi bruge dem til?
Der er ingen tvivl om at brug af klimadata i fremtiden kommer til at spille en større rolle i planteavlsrådgivningen end tidligere. Derfor følger vi udviklingen på området tæt og er klar til at anvende den opnåede viden der, hvor vi finder det relevant i vores rådgivning.
Per Dalsby gav på mødet en kort beskrivelse af, hvor langt vi er med at teste og anvende de lokale klimastationer samt hvordan du selv kan gå ind og følge med i målingerne. Bayer Agro gav en præsentation af deres arbejde med og brug af klimadata.
Gå til klimastationernes data.
Efterafgrøder
I vores lokalområde – og på lerjord generelt giver efterafgrøder ofte ikke en kvælstofgevinst det første i år. Dette skyldes, at efterafgrøderne ofte bliver immobiliserede i jordens organiske kvælstofpulje og dermed første skal omsættes, før det bliver tilgængeligt kvælstof til planterne.
Da omsætning ofte varer et ½ år eller mere – ja så er kvælstofgevisten begrænset det første år. Der, hvor der kan være en gevinst, er i forhold til jordstruktur og i et roesædskifte, sidstnævnte hvor efterafgrøden kan virke forbyggende mod roecystenematoden.
Transport af farligt gods i markbruget
Skal du transportere farligt gods, herunder brændstof til maskinerne i marken, planteværnsmidler m.m. skal du være opmærksom på, at det under visse omstændigheder kræver et ADR bevis.
Har du ansatte, ja så er ADR beviset nærmeste et must. Hør mere om hvornår du skal have ADR bevis og hvordan du kommer med på kursus, ved at kontakte Per Dalsby.
Autorisation til indkøb af salg af planteværnsmidler
Alle der køber og sælger planteværnsmidler eller udføre sprøjteopgaver skal fremover have en gyldig autorisation af Miljøstyrelsen. Det betyder at rigtig mange planteavlere er berørt.
Oprindelig skulle dette gælde fra d. 26. november 2015, men er blevet udsat til ubestemt tid pga. styrelsen ikke har et registreringssystem klar. Når systemet er klar vil vi orienter omkring tidsfrist og hvordan man erhverv autorisationen. Læs mere om de forskellige autorisationstyper i sidste afsnit af vedlagte præsentation fra Østdansk Landboforening.
Se præsentationerne her…
Se præsentationer fra Østdansk Landboforening.
(Havrerødsot, efterafgrøder, klimastationer og regler for Transport af farligt gods samt autorisation til Indkøb og salg af planteværn)
Se præsentation om brug af Klimadata (Bayer Agro).
Se præsentation om markedsorientering (Danish Agro).
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til ovenstående eller de respektive præsentationer.