Tang – en afgrøde med kæmpe potientiale
Anvendelsen af tang er et relativt nyt og spirende område i Danmark, men det har potentiale til at vokse sig kæmpestort de kommende år.
Tang har en lang liste af anvendelsesmuligheder, og taler lige ind i den grønne bølge om bl.a. grønne fødevarer og klimavenlig produktion.
Seniorforsker Annette Bruhn ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet er specialist i tang, og spørger man hende, får man næsten fornemmelse af, at tang er en guldåre af miljø- og ernæringsmæssige gevinster. Hun er en del af en forskergruppe, der i øjeblikket arbejder på højtryk med at finde frem til et tangbaseret fodertilskud til køer, som kan reducere metanudledningen fra vommen markant. Lykkes det, vil det være et vigtigt skridt på vejen mod en mere klimavenlig og bæredygtig kød- og mælkeproduktion.
Tang som fødevare, foder og medicin
”Som fødevare til mennesker kan tang iflg. forskeren komme fuldt ind på linje med grøntsager.
Tang har en høj næringsværdi, og mange arter tilbyder en anden sammensætning af både aminosyrer og fedtsyrer end de traditionelle grøntsager.
Tang har også et ret højt indhold af mineraler som bl.a. jern, calcium og iod. Derfor vil de være et rigtig godt supplement til vores kost – ikke mindst når vi spiser mindre kød, ” forklarer Annette Bruhn og tilføjer, at der findes omkring 400 arter af tang i danske farvande, som alle kan spises, på nær Sargassotang, der indeholder meget arsen.
I foderindustrien benyttes tang allerede i fermenteret form i en blanding med raps til bl.a. svin. Det forbedrer tarmfloraen og immunforsvaret, og forebygger bl.a. diarre hos smågrise og sikrer dem derved en bedre overlevelse. Og som før nævnt er tang også på vej som metanreducerende fodertilskud hos køer, inspireret af Australske forskere, der har fundet en særlig tropisk tang-art, der kan reducere udledningen af metan fra køer med op til 98%, når foderet tilsættes bare 0,2% af tang.
Læs mere om tang og de mange anvendelsesmuligheder her