Martin Lyder Andersen ser lyst på en fremtid for frøavl i Danmark.
Martin Lyder Andersen, tror på, at netop det danske afregningssystem og strenge krav om sporbarhed og adgang til dyrknings- og analysedata er noget af dét, der kan være med til at sikre, at Danmark kan bevare en stærk markedsposition i indenfor produktion af kvalitets græsfrø på verdensplan.
Fra storlandbrug i Australien og maskinstation i Østeuropa til nicheproducent på Sydsjælland
For Martin Lyder Andersen begyndte karrieren som planteavler for alvor i Australien, men først efter endt Agrarøkonomuddannelse fra Dalum Landbrugsskole og en årrække hos en stor maskinstation i Østeuropa, endte Martin med et job hos frøavler Poul Skov Nielsen på Sydsjælland, som lykkedes med at videregive en stor interesse og en masse know how indenfor frøavl til Martin.
Poul Skov Nielsen sørgede for at fremtidssikre bedriftens muligheder indenfor frøproduktion og i 2016 overtog Martin Lyder Andersen og hans kone ejendom og maskiner mv. efter et generationsskifte. I dag ejer ægteparret 257 ha og dyrker i alt 300 ha, hvoraf dyrkning af hvidkløver, engrapgræs, rajgræs, rødsvingel og spinat udgør ca. 30%. Resten består af byg og hvede, delvis som fremavlsmarker.
Udfordrende og teknisk svært, men også spændende
De dyrkningstekniske udfordringer er der nok af, når man er frøavler. Og for Martin er det netop frøavl, der gør, at hverdagen som planteavler på fuld tid er både sjov og ekstra udfordrende: ”Vi bor i et kystnært område, som klimamæssigt er velegnet til frøavl, men er også plaget af bl.a. gæs, og korn dyrker vi primært for at have udlægsmarker samt kunne sanere for ukrudt. Ellers er ploven i øjeblikket vores vigtigste redskab i ukrudtsbekæmpelsen pga. de stigende restriktioner på brug af pesticider og begrænsede muligheder for række- og spotsprøjtning.
Med frøavl har vi en god spredning på høsten. Dernæst er det økonomiske incitament naturligvis også til stede. På vores ejendom er vi endda så heldige, at vi har en vandingstilladelse til græsfrø og spinat, og derfor kan vi sikre afgrødernes modstandsdygtighed overfor tørke langt bedre, end de fleste andre med en jordbonitet på JB 6 og 7. Og det giver os nogle rigtig gode fordele”, siger Martin Lyder Andersen.
Desuden fortæller Martin, at han har succes med at udså hvidkløver og engrapgræs samtidigt på dobbelt rækkeafstand. Udover at det giver engrapgræsset et år mere til at etablere sig i, gør det, at den samme mark kan bevares i 4-5 år før den skal omlægges. Og dét bidrager selvfølgelig til effektiviteten.
Tanker om Co2 afgift, ESG og en fremtidssikret bedrift
”CO2 afgiften er fremtidens joker, og det fylder meget i tankerne. Og selvom vi planteavlere jo nok ikke rammes ligeså hårdt som husdyrproducenterne, spekulerer jeg på, hvad effekten bliver både på dyrkningen og økonomien.
Derfor ser vi også på andre veje til at fremtidssikre vores bedrift”, siger Martin Lyder Andersen. Og han uddyber: Vi indgår i mere end ét projekt med solcelleparker på udtagne lavbundsjorde i lokalområdet, og håber, at vi selv kan få lov til at beholde den CO2 gevinst / besparelse, som solcelleparkerne kommer til at generere. Ligesom vi håber, at vi på sigt kan få lov til at købe vores strøm hos lejerne af jorden til solcelleparkerne.”
Fremtidens krav indenfor ESG er heller ikke til at komme udenom. Det har Martin og hans familie allerede erfaret i forbindelse med seneste låneomlægning. Men han føler at det var en god oplevelse, og ser det som en sund øvelse at reflektere over mulige tiltag, og få dem skrevet ned på papir. Det har sat gode gang i gode tanker om mulige tiltag på ejendommen.
En aktiv rolle og travl tid i styregruppen for Store Frødag
Store Frødag er årets helt store faglige event for frøavlere i 2024, og foregår på Gjorslev Gods d. 19. september. Den faglige dag afholdes nu for tredje gang af Østdansk Landboforening, hvor Martin Lyder Andersen er medlem af bestyrelsen. Og Martin har selv en aktiv rolle i styregruppen.
Han bidrager til kvalitetssikring af det plantefaglige program på dagen, såvel som med ønsker til en bred palette af relevante indlæg, markdemonstrationer og udstillere.
Ambitionerne for dagens faglige indhold, og udbytte til kollegaerne i branchen er store hos både Østdansk landboforening og Martin personligt. Dét har bl.a. betydet hans medvirken i en lang række planlægningsmøder, og mange telefonsamtaler med hans eget netværk i branchen.
Et indblik i fremtidens løsninger
Særligt ser Martin frem til at Store Frødag omfatter et hovedtema om efterbehandling af frøafgrøderne på lageret og i marken, og bl.a. stiller skarpt på demonstration i praksis: for nu hvor 2023 har været et anderledes år med meget vækst – hvordan efterbehandlermani så afgrøder og marker bedst?
ESG elementet påpeger Martin også som et vigtigt fokusområde under Store Frødag. ”Vi skal være klædt på til at imødekomme fremtidens krav for at kunne overleve. Vi må bruge færre pesticider, og det giver risiko for større fradrag, hvis ikke teknikkerne bliver bedre og vi udnytter mulighederne. De sidste fem år er der dog sket meget indenfor teknik, også til mere bæredygtige dyrkningsmetoder – men det er dyrt udstyr. Måske ser vi også ind i nye samarbejdsformer på tværs af bedrifter for at få den bedste udnyttelse af ressourcerne.” tilføjer Martin.
Og slutteligt glæder han sig selvfølgelig også til en hel dag i godt selskab sammen med sine frøavlerkollegaer, spændende indlægsholdere, inspiration og indblik nogle af fremtidens dyrkningsmetoder, bl.a. indenfor rækkesåning, brug af droner og specialudstyr samt spot- og rækkesprøjtning.
Foruden at være passioneret frøavler, så er Martin Lyder Andersen medlem af bestyrelsen i Østdansk Landboforening, og deltager som aktivt medlem af styregruppen for Store Frødag 2024, der bliver årets helt store faglige event for frøavlere.
Bragt i LandbrugØst 6. marts 2024 skrevet af Jesper Hallgren