Aktuelt i marken uge 37
Aktuelt om vinterraps og vinterhvede.
Vinterraps
Vi ser i år flere rapsmarker der er ”væltet” og hvor kimstænglen stikker 2-3 cm over jorden (Se billede ovenfor). Dette skyldes de særligt gunstige vækstbetingelser rapsen har i år, og det medfører at rapsens kimstængel er vokset for meget i de første dage af dens vækst.
Ukrudt
Der er i år stor variation i hvor veludviklede vinterrapsmarkerne er. I de tidligt såede marker som står med 2-4 løvblade, skal man overveje om det er tid til at kører første gang Belkar hvis man vil kører en split-strategi.
Vi har i de seneste års forsøg set en bedre effekt ved at kører en 2-delt strategi med 2×0,25l når rapsen har 2-3 blade og igen 3 uger efter. Fordelen ved at kører en 2-delt strategi er:
- Mulighed for at starte ukrudtsbekæmpelsen tidligt, så ukrudtet rammes mens det er småt og sårbart.
- Mindre følsomhed over for vind og vejr, så man er sikker på at have mulighed for at få en del af Belkaren ud som minimum.
- Mulighed for løbende evaluering af nødvendighed for bekæmpelse.
Belkars effekt på kamiller kan stables. Det vil sige, at man får samme effekt af 2 x 0,25, som ved 1 x 0,5.
De store kamiller der ikke går til af første sprøjtning med 0,25 l, vil derfor gå til ved anden sprøjtning.
Effekten på storkenæb og agerstedmoder, forøges ved en splitbehandling.
Vi anbefaler altid en 2-delt strategi i marker med uens fremspiring, og i marker med langsom vækst.
Vil man kører en strategi med 1 behandling med en dosering på 0,4-0,5l skal man vente til rapsen får det 6. løvblad.
Der bør altid gå 7 dage i mellem Belkar behandling og behandlinger med spildkorns, -svampe- og vækstreguleringsmidler.
Skadedyr
I de sent såede vinterrapsmarker, er det stadig vigtigt med hyppige tilsyn for at vurderer om der er behov for bekæmpelse af jordlopper. Raps er følsom overfor bladgnav frem til den har 4 løvblade. Vi anbefaler at bekæmpe ved 5-10% bortgnavet bladareal med 0,15-0,2 kg Lamdex, allerede fra fremspiring.
Vinterhvede
Ukrudt
I de tidligt såede vinterhvedemarker, forventes der en fremspiring allerede efter 3 dage, pga. det milde septembervejr. Vi nærmer os derfor også det optimale behandlingstidspunkt for Mateno Duo og boxer som er stadie 9-11.
Ovenfor ses vejrudsigten for Rønnede de næste 10 dage, og det ligner det varme vejr vil fortsætte lidt endnu. Det er derfor ikke aktuelt at sprøjte med Boxer, fordi middeltemperaturen skal under 15 grader, for at undgå fordampning.
Det vil derfor være nødvendigt at splitte sprøjtningen.
Krav om afdriftsreduktion og undgå fordampning
Når du anvender produkter der indeholder prosulfocarb (Boxer, Roxy EC, Fidox EC, Adimax), er der lovkrav om at anvende en sprøjteteknik, der giver mindst 75 procent afdriftsreduktion. Vi anbefaler at anvende en sprøjteteknik der giver mindst 90 % afdriftsreduktion – store dråber giver ikke dårligere effekt af Boxer-produkter, da det primært er et jordmiddel. I forhold til risiko for fordampning af Boxer, er det en fordel at lave en splitbehandling, specielt hvis efteråret er mildt og/eller man sår tidligt. Se mere om korrekt sprøjteteknik i dette link: Få bedre virkning og reduceret afdrift af jordmidler. Læs også vores nyhed om “Sådan skal du gøre, når du bruger boxer midler i efteråret”.
Du nedsætter yderligere risikoen for afdrift og fordampning ved at:
- Sprøjte ved lav temperatur og høj luftfugtighed, dvs. om aftenen, om natten eller tidligt om morgenen
- Sprøjte når temperaturen er under 15 °C
- Undlade at sprøjte, hvis vejret de følgende dage bliver lunt og blæsende
- Køre langsomt med lav bom og vandmængde på 200 l/ha ved alm. hydraulisk sprøjte
- Sprøjte på fugtig jord og/eller forud for let nedbør
- Sprøjte så sent på sæsonen som muligt, men dog rettidigt
- Vise særlige hensyn, hvis du har frugt- eller grønsagsproducenter i nærheden, ved om muligt at udsætte sprøjtningen til frugten er høstet
- Tjek på Landmand.dk om du har områder i nærheden der er ”følsomme for prosulfocarb” – dvs. frugtplantager og grøntsager.