Har du kålmøl i din vinterraps
Vi ser enkelte tilfælde af kålmøl larver i vinterraps, og mange steder meget kraftige angreb i forårssåede korsblomstrede afgrøder.
Der har i år været kraftig flyvning af kålmøl, og der optræder nu mange steder meget kraftige angreb i forårssåede korsblomstrede afgrøder, og vi har også set angreb i vinterraps.
Bekæmpelse
Karate må anvendes mod kålmøl (0,3 kg/ha) i vinterraps og må bruges op til 3 gange pr. vækstsæson. Sprøjtefristen er 30 dage.
Vi har ikke stor erfaringer med bekæmpelse af kålmøl, men vurderer, at det er svært at opnå bare nogenlunde effekt, selv om der anvendes fulde doser, hyppige behandlinger med korte intervaller samt godt med vand og en sprøjteteknik, hvor dråberne også når ind på bladundersiderne.
Udenlandske eksperter vurderer, at kålmøl er et af de mest vanskelige skadedyr at bekæmpe, og at kålmøl har udviklet resistens mod flere skadedyrsmidler bl.a. mod pyrethroider i flere lande. Der er ingen viden om evt. resistens hos de kålmøl, som angriber i Danmark i år.
Biologi
Den voksne 7-8 mm lange kålmøl har en hvid kantlinie på forvingerne. I hvile ses det som en bred lys linie langs rygsiden. Larven er i udvokset tilstand ca. 1 cm, grøn og med en mørkere stribe på rygsiden. Pupperne kan senere findes i en kokon af løst spind på undersiden af bladene.
Der lægges i en periode på 4-10 dage 100-200 grøngule æg pr. hun, og æggene lægges især på bladundersiderne. Hvilket var omkring 1 juni, hvor vi så aktivitet af kålmøl i marken med fx spildraps. Æggene klækker ved 20° C efter 4-5 dage, hvorefter de nyklækkede larver æder små ”vinduer” (underhuden afgnaves, men overhuden efterlades) i bladene. Efterhånden som larverne vokser, bliver gnavene større og kraftigere, og bladene kan blive helt afløvet. Efter 3-4 uger i slutningen af juni er larverne fuldt udviklede og forpupper sig i en netagtig kokon på undersiden af bladene. Senere kan fra juli optræde yderligere 2-3 generationer.