Autorisation til indkøb, salg eller anvendelse af plantebeskyttelsesmidler
Nu er Miljøstyrelsens IT system MAB åbnet.
Vi har længe vidst, at ordningen var på vej, men det har indtil videre puslet noget i det uvisse. Nu er Miljøstyrelsens IT system, MAB åbnet.
Den 1. oktober eller senest forud for næste gang du skal købe, udbringe eller sælge plantebeskyttelsesmidler skal du enten havde en:
- Gyldig autorisation hentet i MAB
eller
- en underskrevet tro og love erklæring. Erklæringen kan udskrives via Miljøstyrelsens hjemmeside, skema.
Når du skal logge ind i MAB, skal du gå ind via mst.dk/mab-bruger , hvor du vælger hvilken type autorisation du skal havde. Du skal logge på med din personlige NemID.
Der er lavet en indfasningsordning, som betyder, at de forskellige autorisationstyper kan erhverves fra ca. den 1. oktober 2016 og senest den 1. juli 2020.
Gebyr
Den første gang en S1-, S2- eller S3-autorisation udstedes er det gratis, hvis det sker før 1. juli 2020. Gebyret for de nævnte autorisationer er herefter på kr. 184 kr. Den første gang er en F1-autorisation gratis, hvis der sker før 1. april 2017. Gebyret for en F1-autorisation er herefter på kr. 184 kr. Den første gang en G1- eller en G2-autorisation udstedes er det gratis, hvis det sker før 1. april 2017. Gebyret for G1- og G2-autorisationer er herefter på kr. 230 kr.
Typer af autorisation
Personer, som i dag har et sprøjtecertifikat og deltager i opfølgningskurser, skal have en S1-autorisation, som giver ret til at købe, overdrage og udbringe planteværnsmidler godkendt til professionel anvendelse.
S2-autorisationen er fortrinsvis til køb og anvendelse af planteværnsmidler til professionel anvendelse, der udbringes med rygsprøjte eller ved håndkraft.
S3-autorisationen er påkrævet for personer, som arbejder med bejdsning af såsæd m. m.
Gasautorisationerne G1 og G2-autorisationer giver tilladelse til anvendelse af meget giftige midler til gasning af henholdsvis muldvarpe/mosegrise og bekæmpelse af skadedyr i kornlagre og lignende.
F1-autorisation er til overdragelse af planteværnsmidler godkendt til ikke professionel anvendelse.
Virksomheder der forhandler plantebeskyttelsesmidler til professionel anvendelse (f.eks. grovvareforretninger) skal have mindst én ansat med en S1-autorisation. Den autoriserede ansatte skal i virksomhedens normale åbningstid være til rådighed for kundeservice.
Elever der som led i deres uddannelse anvender plantebeskyttelsesmidler under en arbejdsgivers instruktion eller under instruktion på et uddannelsessted er undtaget fra reglerne om autorisation, dog ikke de midler eller opgaver som er omfattet af en G1 eller G2 autorisation.
Udenlandske borgere fra EU og EØS lande kan også få ret til at anvende plantebeskyttelsesmidler erhvervsmæssigt i Danmark ved at søge om godkendelse af kompetencer hos Miljøstyrelsen.