Kålbrok breder sig i rapsmarkerne
Den tidlige såning og det varme vejr har givet gode betingelser for kålbrok. Alle bør derfor kontrollere deres rapsmarker for evt. angreb.
Kålbrok ses på afstand som områder med gullige til rødlige blade, men også på planter, hvor bladene er grønne, kan der findes kålbrok.
Sædskiftet er den vigtigste enkeltfaktor for angrebsstyrken. Ved angreb er det nødvendigt at springe rapsdyrkning over i mindst 2-3 rotationer dvs. 8 til 12 rapsfri år eller dyrke resistente sorter. Smitten kan holde sig i jorden i op til 18-20 år.
Betydning af klimaforhold
Klimaforholdene i efteråret spiller også en stor rolle for angrebsstyrken. Da svampen kun formerer sig ved en jordtemperatur over 8-10 °C, vil tidlig såning og milde efterår som i år fremme angreb. Fugtige forhold fremmer også angreb, da sporerne ”svømmer” i jorden, men dette efterår har indtil primo oktober ikke været specielt fugtigt. Kålbrok trives bedre på lerjord end på sandjord.
Ved faldende jordtemperatur vil angrebene gå i stå, men de vil genoptages til foråret.
Risikoforhold
Foruden sædskifte kan du via andre faktorer forsøge at begrænse opformeringen af smitte. I tabelen ses faktorer, der påvirker angreb af kålbrok.