Registrerede sygdomme – uge 24
Vinterhvede
Svampesituationen i hvede er i år usædvanlig grundet det vedvarende tørre vejr, og der er fortsat ikke udsigt til nedbør. Der skal derfor anvendes en lavere indsats af svampemiddel. Behovet for bekæmpelse af Septoria er meget begrænset, og det er derfor på nuværende tidspunkt kun aktuelt at bekæmpe gul og brunrust.
Der findes fortsat mest gulrust i Kalmar, men også i Creator, Benchmark, Elixer, Sheriff, KWS Lili og Torp. Det er vigtigt, at du følger udviklingen af gulrust og lægger en bekæmpelse, hvis du finder rust.
Der er fundet brunrust i de fleste sorter og flere steder også betydelig angreb. Brunrust trives i varmt vejr, så udviklingen skal følges i år. Bekæmpelse af brunrust er aktuel til om med vækststadium 71 (kerneindhold vandagtigt) ved over 25 procent angrebne planter.
Strategi til bekæmpelse af svamp afhænger af sort, tidligere behandlinger og temperament.
Vær opmærksom på midlernes sprøjtefrister, hvor f.eks. Propulse senest må anvendes i vækststadium 61 (begyndende blomstring) og Bell i vækststadium 69 (blomstring afsluttet) og Viverda senest i vækststadium 71(tidlig kerneudvikling).
Det varme vejr har fremmet bladlus, og der er fundet bladlus i de fleste marker, og næsten alle strå er angrebne. Bekæmpelse af bladlus er aktuel frem til vækststadium 75 (kerneindhold mælket og let grynet) ved 100 procent angrebne strå.
Til skadedyrsbekæmpelse med effekt på bladlus anbefaler vi 0,1 kg Karate, 0,05 kg Kaiso Sorbie, 0,1 l Mavrik Vita, 0,1 kg Pirimor eller 0,125 l Fastac.
Rug
Der er fundet brunrust i næsten alle marker og alle sorter, så det er vigtigt at holde øje med dine marker og vurdere om en afsluttende bekæmpelse er nødvendig.
Vi anbefaler bekæmpelse ved over 10 procent angrebne planter med fx Prosaro eller Orius.
Vårbyg
Bygrust er fundet i flere marker og i alle sorter også med udbredt angreb. Bygrust bekæmpes i modtagelige sorter ved over 10 procent angrebne planter frem til vækststadium 65 (blomstring).
Bygbladplet er også udbredt, og der er fundet angreb i få marker. Bygbladplet anbefales bekæmpet ved over 10 procent angrebne planter i meget modtagelige sorter (Laurikka, Crossway) og ved over 25 procent angrebne planter i modtagelige og delvis modtagelige sorter.
Bladlusene har bredt sig i det varme vejr, og der er fundet bladlus i rigtig mange marker, enkelte marker med kraftig forekomst af lus. Vi anbefaler bekæmpelse ved 40 procent angrebne strå eller ved 25 procent angrebne strå, hvis der samtidig er behov for svampebekæmpelse.
Kornbladbillelarver er også meget udbredte i flere marker og bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. aksbærende strå, indtil omkring begyndende skridning med 0,15 karate.
Bekæmpelse anbefales frem til vækststadium 73 (tidlig mælkemodent stadie) ved 40 procent angrebne strå eller ved 25 procent angrebne strå, såfremt der samtidig er behov for svampebekæmpelse. Evt. bekæmpelse af bladlus er aktuel frem til vækststadium 75 (kerneindhold mælket og let grynet) ved 100 procent angrebne strå.
Havre
Der er fundet svage angreb af meldug og havrebladplet. Meldug bekæmpes i vækststadium 51-65 ved over 75 procent angrebne planter. Hvis kun meldug er et problem kan f.eks. anvendes Orius (sprøjtefrist vækststadium 69) til bekæmpelse. Ved meget bygbladplet kan tilsættes Comet Pro (sprøjtefrist vækststadium 59) eller anvendes Propulse (sprøjtefrist vækststadium 61).
Bladlusene har bredt sig i det varme vejr, og der er fundet bladlus i rigtig mange marker, enkelte marker med kraftige forekomst af lus. Vi anbefaler bekæmpelse ved 40 procent angrebne strå eller ved 25 procent angrebne strå, hvis der samtidig er behov for svampebekæmpelse.