Aktuelt i marken – uge 7
Gødskning af vintersæd | Udbringning af husdyrgødning
Gødskning af vinterafgrøder
Der er endnu ikke meget tegn på vækst i afgrøderne, trods de forårsagtige temperatuer, og det er stadig for tidligt at begynde at tildele gødning. Hvis du ønsker at få opgaven til side, inden forårstravlheden for alvor sætter ind, kan du godt begynde at gøde frøgræs, raps, vinterbyg og hvede.
Hvis der indgår svovlsur ammoniak eller ammoniumsulfatsalpeter i planen, er disse to gødningstyper velegnede at starte ud med, fordi ammonium ikke så let udvaskes, og samtidig optager planterne også ammoniumgødning, selv om vandoptagelsen er begrænset i køligt fugtigt vejr.
Flydende gødning er ikke velegnet til tidlig gødskning, når der stadig er nattefrost, dels på grund af risikoen for svidningsskader, og dels fordi kvælstoffet fordamper, hvis gødningen fryser, inden den trænger ned i jorden.
Du kan læse mere om vores anbefalinger og strategi her.
Udbringning af husdyrgødning
Det var fra 1. februar igen tilladt at udbringe husdyrgødning, biomasse, ensilagesaft, handelsgødning og affald (dog først fra 1. marts for græsarealer i omdrift, der omlægges, på kvægundtagelsesbrug med op til 230 kg N/ha).
Vi anbefaler kun at udbringe husdyrgødning på nuværende tidspunkt af pladsmæssige årsager i fx gyllebeholderen. Hvis det er tilfældet skal gyllen udbringes på arealer og i afgrøder med størst mulig sikkerhed for en god udnyttelse og for at minimere risikoen for tab. Du kan med fordel dele udbringningen i to. Således at der kun udbringes 12-15 tons pr. ha på nuværende tidspunkt. Prioriter først vinterraps, derefter frøgræsmarken og sidst vintersæd.
Der ikke må være risiko for afstrømning til vandløb, dræn mv. og at der er forbud mod udbringning på vandmættet, oversvømmet, frossen (15 cm optøet jord, nattefrost dog ok) eller snedækket jord (90% af marken med min 1/2 cm sne) og på arealer, der skråner mere end 6 grader ned mod vandløb mv..