Aktuelt i marken – uge 25
Vækstregulering | Svampebekæmpelse | Skadedyr | Roer | Ærter | Hestebønner
Vækstregulering
I vårbyg ser vi stor variation i udviklingen er der behov for vækstregulering mod aks- og strånedknækning, anbefaler vi 0,1 til 0,2 l Cerone i forbindelse med sidste svampebehandling. Læs mere om vores anbefalinger her.
Bekæmpelse af svamp
Vi ser nu udbredt angreb af især rust i vinterhvede, rug, vårbyg og begyndende angreb af bladplet og skoldplet i vårbyg. Du kan læse meget mere i nyhed om registrerede sygdomme.
- Vinterhvede er de fleste marker i gang med kernefyldning og de fleste af jer har også lavet den sidste svampebekæmpelse, her anbefaler vi 0,5 Viverda og 0,5 Ultimate. Det er vigtig at vælge det rigtige middel og ikke spare på doseringen hvis du tidliger har haft gulrust angreb eller du finder frisk rust i marken. Det høje angrebstryk gør at en behandling ikke holder i mere end ca. 10 dage, så i meget gulrust modtagelige sorter (Benchmark, Kalmar, Sheriff) skal der stadig holdes øje med marken og vurder og der er ekstra behov.
- Vårbyg finder vi rust, skoldplet eller bladplet. Den afsluttende svampebehandling skal køres nu, her anbefaler vi at køre 0,3 Propulse + 0,2 Comet.
Skadedyr
Vi se voldsomme angreb af kornbladbillenslarver især i vårbyg med vi finder også lus både i vårbyg og vinterhvede. Det er derfor vigtig at undersøge marken for skadedyr og eventuelt planlægge en bekæmpelse. Du kan læse mere over vores genneralle anbefalinger her.
- I vinterhvede anbefaler vi 0,08 l/ha Mavrik Vita, da det især er lus der skal bekæmpes og den er skånsom over for de mange mariehøns. Vi anbefaler at bekæmpe bladlus hvis du kan finde 40% angrebne strå, hvis det ikke udføres med en svampebekæmpelse.
- I vårbyg er det ud over bladlus også behov for at bekæmpe kornbladbillens larver, så her anbefaler vi 0,12 kg/ha Karate. Vi anbefaler at bekæmpe hvis du finder 0,5-1,0 larve pr. strå.
Roer
Væksten er nu rigtig god. Det varme vejr og vand har sat rigtigt godt gang i roerne, og mange marker lukker nu rækkerne.
Bormangler skal forebygges ved rækkelukning, i de marker, hvor der forventes risiko for bormangel. Udsprøjtning foretages derfor forebyggende i juni fra begyndende rækkelukning med fx: 2-3 kg Solubor eller andet produkt med tilsvarende indhold af bor (300 til 500 g bor). Ved mistanke om kraftig bormangel gentages behandlingen ca. to uger efter første udsprøjtning.
Registrering af skadedyr bliver fulgt af Nordic Sugar og NBR og kan følges på deres hjemmeside. De har fundet enkelte bladlus men gauchobejdsningen har på nuværende tidspunkt stadig god effekt, en bekæmpelse vil ikke være nødvendig.
Ært
Svampebekæmpelse i ærter anbefales generelt ikke, kun i ekstremt fugtige år kan sprøjtning under fuld blomstring være aktuel. Vi anbefaler 0,25-0,5 l Amistar/Mirador 250 SC.
Ærterne er mest følsomme for angreb af bladlus i blomstringsperioden, hvor kraftige angreb kan medføre tab af blomster. Den vejledende bekæmpelsestærskel for ærtebladlus i blomstringsperioden er 15-20 pct. angrebne planter. Vi anbefaler 0,1-0,2 l Mavrik eller 0,125 l Pirimor.
Hestebønne
Chokoladeplet og hestebønnebladplet kan optræde med kraftige angreb i år med fugtige forhold omkring blomstring. Signum, Amistar, Orius og Folicur Xpert kan anvendes, og alle har en “mindre anvendelse”.
Bedebladlus kan ved kraftige angreb være meget tabsvoldende, og bekæmpe ved 10-15 pct. planter med bladlus og begyndende kolonidannelse frem til fuld bælglængde. Vi anbefaler 0,15-0,2 kg/ha Pirimor.