Aktuelt i marken – uge 28
Meldrøjer i rug | Roer | Græsukrudt i vintersæd | Nødmodning af aks
Meldrøjer i rug
Vi ser enkelte marker med stor forekomst af meldrøjer. Hvilket er et stort problem. Skal kornet bruges til foder, er søer især meget følsom. Derfor er det vigtig at tjekke marken inden høst og lave en strategi, så du undgår at bruge det inficerede korn til foder.
Roer
Registrering af skadedyr bliver fulgt af Nordic Sugar og NBR. Du kan følge registreringerne på deres hjemmeside. Der er fundet enkelte blade med mineringer af bedefluens larve og forekomsten af bedelus er også lav.
Husk at fjerne/bortluge ukrudtsroer og stokløbere.
Græsukrudt i vintersæd
En lang mild vinter i kombination med tidlig såning har givet optimale betingelser for græsukrudt i vintersæden. Det betyder, at der netop nu ses mange marker med græsukrudt, der er synligt med frøbærende aks eller top over afgrøden. Det er nu du kan få et godt overblik over omfanget af græsukrudt i markerne, udfør derfor en gennemgang af dine marker. Det gør det muligt at tilrettelægge en strategi, hvor der enten skal vårsæd i marken eller bekæmpelsesstrategien tilpasses.
SEGES har lavet inspirationsark hvor du kan læse mere:
Nødmodning af aks
Vi ser i år mange nødmodnede aks i en del marker, det kan skyldes goldfodsyge, skarp øjeplet, aksfusarium eller “bare” bonitet.
I marker med forfrugten korn er årsagen til nødmodning ofte goldfodsyge. Det kan du kende på at rødderne er sorte. Tidlig såning og lette jorde fremmer også angrebene. Bejdsning at udsæd med Latitude udsætter angrebene, så de bliver mindre tabsvoldende.
En anden årsag til nødmodning er skarp øjeplet. Angrebene strækker sig højt op ad stråene og randen af pletter er meget tydelige. Skarp øjeplet trives godt på sandjord, under tørre og kølige forhold og tidlig såning fremmer ligeledes angreb.
Aksfusarium ser vi normalt, i form af svage angreb. Akset vil ofte kun være delvis nødmodnet og under fugtige forhold ses en rødlig svampebelægning. Smitten sker, hvis der er fugtige forhold under blomstring og en evt. bekæmpelse kan være vanskeligt. Nogle fusariumsvampe kan danne toksiner.