Aktuelt i marken – uge 38
Såning vintersæd | Ukrudtsbekæmpelse vintersæd | Roekampagnen | Bladlus i vintersæd | Rapsjordlopper i vinterraps | Ukrudt i vinterraps
Såning af vintersæd
Generelt handler det om at så vinterhvede så tæt på den 15. september som muligt! Det er muligt at udsætte såning af vinterhvede, men så er valget af sort et meget vigtigt parameter. Enkelte sorter som KWS Lili og KWS Extase er bedre egnet til sen såning.
Vinterbyg skal altid etableres mellem den 15. og 20. september.
Vinterrug anbefaler vi generelt at så tidligt og skyldes hovedsageligt prisen for udsæd. Den ønskede plantebestand stiger når såningen udskydes og prisen for udsæd er forholdsvis dyrt. Det er stadig muligt at så vinterrug, det kræver dog at du tilpasser udsædsmængden til såtidspunktet.
Se vores udsædsberegner på hjemmesiden, så du får justeret mængderne i forhold til TKV, spireprocent og såtidspunkt.
Ukrudtsbekæmpelse af vintersæd
På nuværende tidspunkt anbefaler vi som basisløsning i vinterhvede 0,08 DFF + 1 Boxer + 5 g Express i vinterbyg skal du køre 0,05 DFF + 1 Boxer + 5 g Express, hvis du ikke har special ukrudtsproblemer. Du kan læse mere om vores anbefalinger for vinterhvede, rug og vinterbyg.
Roekampagnen
Leveringsplanen for 2019 kan du se på www.sukkerroer.dk under “Mine sider”. Det er vigtig at planlægge den rigtig optagningsstrategi så du er klar når kampagnen starter den 1. oktober.
Har du marker med dårlige/rådne roer er det vigtig at levere disse roer først. Det gælder marker med bormangel, sygdomme og meget ukrudt. Der kan selvfølgelig også være andre hensyn som markens tilgængelighed under våde forhold. Det kan være kuperede marker, dårligt dræning eller vanskelige tilkørselsforhold, der kan gøre det fordelagtigt, at marken tages tidligt op.
Bladlus i vintersæd
Der er kun fundet enkelte marken med få bladlus i meget tidlig sået marker, så der er generelt ikke behov for at foretage en bekæmpelse. Du kan læser meget mere og skadedyr i korn.
Det er dog vigtig at se efter i dine marker, især det meget tidlige sået og det gælder også rug. Markerne undersøges bedst ved at man lægger sig ned og kigger på bladene i modlys. Hvis der er en eller flere ”mørke pletter” på bladene, kan en nærmere undersøgelse afgøre, om det er bladlus eller ej. Bladlusene kan også sidde på stænglerne lige i jordoverfladen.
Der findes ingen bekæmpelsestærskel for bladlus om efteråret i vintersæd, fordi et varierende antal bladlus indeholder smitte af havrerødsot, og fordi det er ukendt, hvornår nattefrost reducerer antallet af bladlus. Finder man dog bladlus på 2-3 procent af planterne, anbefales en bekæmpelse, hvis marken er sået før ca. 20.-25. september.
Rapsjordlopper i vinterraps
Forekomsten af rapsjordlopper følges vis gule fangbakker, for at vurdere behovet for bekæmpelse rettet mod rapsjordloppens larve. Vi finder kun meget få jordlopper i fælderne og en bekæmpelse vil på nuværende tidspunkt være for tidlig.
De gule fangbakker siger ikke noget om behovet for bekæmpelse rettet mod gnav fra de voksne rapsjordlopper i fremspiringsfasen. I år er rapsen bejdset med midler med begrænset effekt mod skadedyr eller ubejdset, så man skal være ekstra opmærksom på evt. bladgnav. Bladgnav kan skade planterne frem til at ca. 4 løvblade er udviklet. Vi anbefaler at bekæmpe med 10% bort gnavet bladareal med 0,15 kg Karate.
Ukrudt i vinterraps
Spildkorn og græsser skal du bekæmpe, når de har 2-3 blade for at opnå en hurtig effekt på de små planter. Gold og blød hejre, alm. rapgræs, agerrævehale og spildkorn kan du bekæmpe effektivt med 0,25 til 0,4 Agil og 0,15 l spredeklæbemiddel. Pløjefrit anbefaler vi en splitbehandling med 2 x 0,25 l Agil, hvis forfrugten er byg, 2 x 0,3 l Agil, hvis det er vinterhvede og 2 x 0,35 l Agil, hvis det er rug. Hvis marken er pløjet, anbefaler vi en enkelt behandling med 0,3 l Agil, hvis spildkornet er byg, 0,4 l Agil, hvis det er vinterhvede og 0,5 l Agil, hvis det er rug. Bemærk, at Focus Ultra kun må bruges én gang pr. sæson og at Agil atter må bruges i en splitsprøjtning om efteråret.
Husk, at der skal være mindst en uge mellem Belkar og Agil/Focus Ultra.
Har du problemer med burresnerre, hyrdetaske, kamille, kornblomst, kornvalmue, storkenæb, hejrenæb, tvetand, anbefaler vi en løsning med 0,35 Belkar, har vil en opfølgning med 1,0 Kerb også kunne blive aktuelt især mod enårig rapgræs. En splitbehandling med 2 x 0,25 Belkar kunne også være en løsning evt. tilsat skadedyrsmiddel mod rapsjordlopper. Har kamille planterne 4 blade kan det være nødvendig at øge dosering til 0,4 l Belkar, har de 5 blader anbefaler vi en dosering på 0,5 l Belkar, hvilket også er max dosering. Husk at doseringen også skal tilpasse rapsens vækststadie.