Aktuelt i marken uge 13
Tørt og klart forårsvejr har for alvor sat skub i forårsarbejdet i marken.
Men pas nu på med at komme for tidligt i gang. Denne vinter har ikke budt på frost som kan smuldre jorden, så risikoen for et knoldet såbed er stor, hvis timingen ikke er rigtig (se billede)
Risikoen for at jorden tørrer for hårdt op, ved at vente en dag eller to mere med jordbehandlingen, er i dage med nattefrost ikke så stor, fordi nattefrosten giver en opfugtning af skorpen, som gør skorpen nem at smuldre.
Roer
De første er begyndt at så roer – i et forhåbentligt godt såbed.
Forcebejdsningen beskytter mod underjordiske angreb af runkelroebiller, trips m.fl. Man kan i sjældne tilfælde opleve meget tidlige bladgnav og her er skadetærsklen ens for alle de gnavende skadedyr, nemlig 50% angrebne planter frem til bladstadie 6, herefter er det kun lus (og evt. ådselbiller ved læhegn og lignende). Undgå at køre efter et par enkelte gnav hist og her. Husk at kimstænglen i jorden er beskyttet. Hvis der skal behandles ovenover jorden, er Karate/Lamdex løsningen. Husk en høj vandmængde, da det er kontaktmidler.
Gaucho har netop fået en midlertidig godkendelse, og det forventes at cirka halvdelen af frøene på markedet i år vil være Gaucho-bejdset. Gaucho har virkning mod de samme skadedyr som Force. Dertil kommer, at Gaucho har effekt på flere skadedyr over jorden helt frem til 6-8 bladstadiet.
Mangan
Husk fortsat at mangansprøjtningerne i vintersæden skal prioriteres højt. Den vedvarende vækst gennem vinteren betyder, at stort set alle marker har brug for mangan, også selv om det ikke er så tydeligt (skjult manganmangel). Kombiner gerne mangansprøjtningen med ukrudtssprøjtningen og tilsæt lidt spredeklæbemiddel. Sprøjt ikke ved udsigt til nattefrost under minus 1-2 grader, det kan give svidninger. Risikoen for svidninger er størst ved blanding af græs- og manganmidler.
Kvælstofprognosen – 10 ekstra kg N pr. ha
Om og hvordan den ekstra kvælstof skal fordeles, afhænger bl.a. af efterafgrøde, husdyrgødningshistorik, såbed og forventninger til om man dyrker foder eller maltbyg.
Fordel evt. den ekstra gødning på vintersæd og vinterraps, hvis du vurderer, at afgrøden kan udnytte det. Især i afgrøder efter frøgræs, kan det være en idé, at tilføre lidt ekstra kvælstof, for at øge omsætningen af tørven.
Maltbyg og roer mener vi ikke skal tilføres ekstra kvælstof. Der er risiko for at det går ud over kvaliteten.
Hvis du bruger flydende gødning, kan det være en idé at afstemme kvælstoftilførslen i maltbyg med vores N-tester i st. 32. Mangler maltbyggen kvælstof, er det let at tilføre i flydende form. Samme teknik kan anvendes i vinterhvede fra st. 32 uanset om du bruger flydende eller fast gødning. Spørg din konsulent og få en aftale.
Flydende gødning
Hvis du bruger flydende gødning, er der risiko for gødningen fryser inden det er kommet i jorden, og så er kvælstoffet tabt. Kører du flydende gødning på sort jord og laver en jordbehandling efterfølgende, er kvælstoffet i sikkerhed.
Vækstregulering i vintersæd
Hveden har generelt ikke nået st. 30 og det er for koldt til vækstregulering. Vent derfor på lunere vejr, så du får den rette effekt af behandlingen.
Enkelte hvedemarker er i strækning og kan vækstreguleres så snart temperaturen er til det. Det gælder specielt Extase men også f.eks. tidlig etableret Informer.
Raps og lys bladplet
Rapsen er nu så langt fremme, at bekæmpelse er uaktuel og tørvejret gør, at svampen ikke udvikler sig. Hvis man er usikker på problemets omfang, kan man vælge at lade Orius/Folicur Xpert indgå i svampesprøjtningen når rapsen blomstrer.
Gødnings- og husdyrindberetning (GHI) samt Sprøjtejournalindberetning
På planteavlskontoret udfordres vi i øjeblikket af at mange arbejder hjemme som følge af COVID-19. Processen med at indberette går langsommere fra hjemmearbejdspladserne, og det kan være svært at nå at indberette til tiden for planperioden 2018/2019.
Derfor har Landbrugsstyrelsen besluttet at udskyde fristen, så konsulenter og landmænd får en måned ekstra til at udfylde gødningsregnskaberne. Miljøstyrelsen udskyder fristen for indberetning af sprøjtejournaldata for landmænd, gartnere og andre jordbrugere.
Opdatering på Balaya
Miljøstyrelsen har meddelt, at det ikke længere er realistisk at afslutte behandlingen af Balaya inden påske, som det ellers var forudset. Det betyder, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at sige noget om, hvornår en afgørelse kan foreligge.
Derfor, hvis man endnu ikke har købt al sin kemi, i forventning om at Balaya skulle blive godkendt, er det nok smartest at handle den samlede ordre nu.
Minor use godkendelser
Pixxaro EC i spinat til frøproduktion
Miljøstyrelsen har godkendt ukrudtsmidlet Pixxaro EC (64-87) til mindre anvendelse mod ukrudt i spinat til frøproduktion.
Propulse i spinat til frøproduktion
Propulse har fået en midlertidig godkendelse i spinat og må bruges med 1 l pr ha eller split 2 gange 0,5.
Lamdex i vårbyg, vårhvede og vintersæd (samme aktivstof som Karate)
Miljøstyrelsen har godkendt insektmidlet Lamdex (396-77) til mindre anvendelse mod bygfluer i vårbyg, vårhvede og vintersæd.