Aktuelt i marken uge 15
Læs i denne uge om…
Forårssåede afgrøder
Langt de fleste steder er såarbejdet færdigt, og den første fremspiring vil være aktuel i løbet af påsken. Vi har tidligere anbefalet DFF-sprøjtning på sort jord, og en del har også overstået dette. For jer der påtænker at bruge DFF på sort jord, mener vi fortsat det er en god idé – også selvom jordoverfladen ser tør ud. Havre må ikke sprøjtes, da den kan tage skade. Sprøjtningen udføres med minidriftdyser og 200 l vand/ha og helst om aftenen, hvor en opfugtning af jorden kan forøge virkningen. Husk, at evt. tromling skal foregå før sprøjtning, så sprøjtefilmen bevares på jordoverfladen.
Roer
Roerne forventes også snart at spire frem, så her skal du være opmærksom på skadedyr, hvis roefrøene har været bejdset med Force læs mere her. Har frøene været Gaucho-bejdset har du længere tid at løbe på, da denne bejdsning har effekt på de fleste skadedyr helt frem til 6-8 bladsstadiet.
Vintersæd
Vinterhvede
De første registreringer i registeringsnettet i forsøgsmarken blev foretaget den 7. april 2020. Her var de fleste sorter i st. 30. Vi kunne ikke konstatere svampesygdomme, hvilket er på linje med andre steder i registreringsnettet. Selv i Sheriff, hvor der var gulrust tidligere i februar, er rusten forsvundet, og der er ikke sygdomme på de nydannede blade. Vi anbefaler dog at tilse rustmodtagelige sorter som Scheriff og Benchmark, da evt. smitstof i marken kan blusse op igen.
De hurtigere voksende sorter som Kvium og Chevignon nærmer sig st. 31 (første synlige knæ) og her kan det være relevant med vækstregulering med 0,5-1,0 l/ha Cycocel på sunde velfungerende planter uden svidninger og når temperaturen er på minimum 12-15 grader. Laveste dosering i knapt så kraftige marker, eller hvis sprøjtningen kombineres med et græsukrudtsmiddel. Hen over påsken loves ikke vækstreguleringstemperaturer.
Vinterbyg
Her ses kun begrænsede angreb af bygrust på henfaldende blade som ikke kræver behandling.
Vinterraps
Mange marker er i st. 55 (synlige blomster) (se billede)
På dette stadie kan bekæmpelse af glimmerbøsser afblæses, da der skal være langt over 10 biller pr. plante. Når der er åbne blomster i marken opsøger glimmerbøsserne hellere disse, hvor de kan spise pollen uden at skade skulpesætningen.
Lys bladplet har været meget omtalt, men vi har ikke set angreb af betydning i vores område. Ved undtagelsesvise angreb anbefales en sprøjtning i fuld blomst (st. 65) med 0,7 l/ha Propulse SE 250.
De der har kørt en flerdelt gødskningsstrategi bør gøde færdig nu, med mindre du vil gemme lidt flydende gødning til svampesprøjtningen.
Frøgræs
I vores område regner vi med, at frømarkerne først vil nå vækstreguleringsstadiet (stadie 31 – første knæ synligt) efter påske. Strandsvingel står visse steder med stor bladmasse, men når heller ikke st. 31. før efter påske. I en enkelt rajgræsmark er der konstateret rust, men endnu ikke i et omfang, så det skal bekæmpes . (se billede)
Under alle omstændigheder vent med vækstregulering hvis ikke marken er i god vækst og temperaturerne ikke er optimale (helst over 15 grader).
Miljøstyrelsen har strammet kravet til ajourføring af sprøjtejournal
Kravene til fremvisning af sprøjtejournal er strammet. Det har tidligere været accepteret, at journalen kunne eftersendes tre dage efter kontrolbesøg, men nu skal planteavleren kunne fremvise en opdateret sprøjtejournal med det samme, når Landbrugsstyrelsen kommer på uanmeldt besøg. Det er stadig gældende krav, at journalen skal være ajourført senest 7 dage efter udført behandling i marken.
En let metode til altid at være ajourført er at købe FarmTracking, som du installerer på din telefon, ipad mm. Registreringsappen opfylder alle de indholdsmæssige krav til en sprøjtejournal, og programmet sender automatisk en fejlmelding, hvis du taster forkert eller anvender et ikke-godkendt produkt eller dosering. Det betyder, at du kan være sikker på, at sprøjtejournalen er korrekt udført, hvis Landbrugsstyrelsen kommer forbi. Registreringerne kan tilmed foretages direkte fra traktoren, hvilket gør registreringsarbejdet både hurtigt og let. Brugere af FarmTracking får lov til at eftersende sprøjtejournal til kontrollanten, da brugerne ikke kan udprinte fra app’en.
Du kan evt. læse mere om app’en og priser her FarmTracking