Svampe og vækstregulering i frøgræs
En del rajgræsmarker støver af kronrust, når vi går ud i dem.
Bekæmpelse af kronrust anbefales først fra begyndende strækning ved 0,1 procent dækning (få pustler pr. plante). I rajgræs er det først og fremmest de senere sprøjtninger fra begyndende skridning og under blomstring, som har været rentable.
Bekæmpelse kan generelt vente lidt endnu, men i de længst udviklede marker med meget kronrust kan bekæmpelse med f.eks. 0,3-0,4 l Orius Max nu være aktuel.
Vækstregulering er endnu ikke aktuel i rajgræs.
Rødsvingel
Angrebene af svampesygdomme er svage. Bladplet, som er den mest udbyttekrævende svamp ses ikke endnu. Meldugangrebene er også svage, men i en enkelt Cassanovamark på Stevns, har vi fundet en dækningsprocent på 20 procent af bladene. Det støver voldsomt i marken når der gås i den. Melduggen sidder hovedsagelig på de nederste blade, og de øverste blade er relativt grønne. Det er velkendt, at sorter uden udløbere (f.eks. Cassanova) til tider kan få meget meldug, og at det tit forsvinder af sig selv igen.
Flere marker vil snart være klar til vækstregulering. Under de nuværende forhold anbefales en opstart med 0,4 l/ha Moddus M. Moddus M kan anvendes frem til st. 49 og frem til st. 32 kan iblandes et ukrudtsmiddel – f.eks 0,5 l/ha Catch.
Strandsvingel
Generelt sygdomsfri og klar til vækstregulering. Marker som er langt fremme, kan passende behandles nu, hvor de gunstige dagtemperaturer og nattemperaturer omkring 5 grader udnyttes. Anvend 0,4 l /ha Moddus M ved de nuværende tørre forhold. Ved kraftige marker opnås der god effekt ved 0,5 Meddax top + ammoniumsulfat i stadie 32. Tag kontakt til din frøkonsulent inden du foretager behandlingen.
Engrapgræs
Tjek for skadedyr.
Hvidkløver
Sidste år var der kraftige angreb af kløverhovedgnaveren, og på nuværende tidspunkt er der risiko for at billen vandrer ind i de nye hvidkløvermarker fra markskel, hegn og lignende.
For at få et indtryk af indvandringen, kan du bruge et sommerfuglenet, og feje det hen over afgrøden 20-30 gange og derefter tømme nettet id i en hvid plasticbakke. Gentag evt. denne proces 2-3 gange. Hvis der er kløverhovedgnavere vil de ligge ”sammenbøjet” på bunden, mens evt. kløversnudebiller vil bevæge sig rundt. Processen er blot for at få et indtryk af mængden af biller i marken, en evt. bekæmpelse skal først udføres senere.